Θάλασσα, πες μου
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-696-155-7
Παρρησία, Αθήνα, 5/2014
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 6.97 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
23 x 23 εκ., 330 γρ., 24 σελ.
Σύντομη περιγραφή
Κοίταζα μια μέρα τη θάλασσα και τη ρώτησα:
-Τι είναι αυτό που σε κάνει τόσο όμορφη;
Κι εκείνη απάντησε:
-Σκέψου και θα το βρεις.
Περιγραφή

Ένα ποιητικό ταξίδι, που ξεκινά από το αντιφέγγισμα του φεγγαριού πάνω στα νερά της θάλασσας και καταλήγει στα χρωματιστά κοράλλια του βυθού της. Ο αναγνώστης βουτά στο απέραντο κρυστάλλινο των καθάριων της νερών για να ξεκλειδώσει μυστικά ναυάγια και κρυμμένους θησαυρούς. Αρκούν ελάχιστες λέξεις για να γεννήσουν εικόνες στον αναγνώστη και να περιγράψουν την έντονη αναζήτηση μετατρέποντάς την σε συνομιλία κάποιου αγοριού με τη θάλασσα και το μπλε της χρώμα.

Ο διάλογός τους ξεκινά μια μέρα που το αγόρι κάθεται στην παραλία και την κοιτάζει ζητώντας να μάθει τι είναι αυτό που την κάνει τόσο όμορφη. Όμως αναζητά την απάντηση στα επιμέρους στοιχεία της. Στο χρώμα της, στα ψάρια του βυθού, στη δουλειά που δίνει στους ψαράδες, στους ήχους της. Μα ακόμα κι αυτά δεν είναι αρκετά.

Το παιδί αρπάζει την ευκαιρία να βουτήξει μέσα στην ίδια του την ψυχή για να βρει την απάντηση. Η απάντηση όμως δεν έρχεται παρά μόνο όταν καταθέτει το δάκρυ του και το αφήνει να ενωθεί με την αρμύρα της. Τελικά, η ομορφιά δεν βρίσκεται πουθενά όταν δεν φορτίζεται από αυτόν που την βιώνει.

Το τέλος της μικρής και τρυφερής ιστορίας είναι ολότελα ανοιχτό στις πιθανότητες. Προσκαλεί τον ήρωα αλλά και τον αναγνώστη να ζήσουν τις στιγμές και να ανακαλύψουν την μαγεία τους.

Η Θέντα Μιμηλάκη ζωντάνεψε το κείμενο δημιουργώντας εικόνες λυρικές που κουβαλούν μέσα τους όλη τη θαλασσινή αύρα και την εσωτερικότητα που ταιριάζει στο κείμενο.

Έχει δημιουργήσει εικόνες που καθεμιά τους έχει να αφηγηθεί και μια ξεχωριστή ιστορία. Δοκιμάστε να βάλετε φωνή σε αυτές εικόνες και θα δείτε πως έχουν να σας διηγηθούν αμέτρητες ιστορίες σαν αυτές που ψιθυρίζουν τα κοχύλια όταν τα βάζεις στο αφτί σου για να ακούσεις όσα έχει η θάλασσα να πει.


Add: 2015-04-14 15:07:00 - Upd: 2023-05-23 13:53:07