Κύριε Διοικητά
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-435-990-5
Πόλις, Αθήνα, 6/2014
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Γαλλικά
€ 14.93 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 295 σελ.
Περιγραφή

Ένα συγκλονιστικό πολιτικό και ερωτικό μυθιστόρημα που
διαδραματίζεται στη Γαλλία, στα χρόνια της γερμανικής κατοχής
«Ένα από τα βιβλία-φάρους του 2011. Ο ήρωας του Σλοκόμπ είναι από καλή οικογένεια, μεγαλοαστός, μορφωμένος, ήρωας του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, συγγραφέας βιβλίων που ύμνησε η κριτική και αγάπησε το κοινό, μέλος ταυτόχρονα της Γαλλικής Ακαδημίας και της Επιτροπής Βραβείων Γκονκούρ. Ο γιος του, που είναι μουσικός, παρουσιάζει μια μέρα στον πατέρα του τη μέλλουσα σύζυγό του, μια γνωστή Γερμανίδα ηθοποιό [με άρια χαρακτηριστικά, “ξανθιά, με γαλάζια γελαστά και ονειροπόλα μάτια”]. Τα χρόνια περνούν, ξεσπά ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, ο γιος φεύγει για το Λονδίνο [με σκοπό να ενταχθεί στο αντιστασιακό κίνημα του στρατηγού Ντε Γκωλ], ο συγγραφέας χάνει γυναίκα και κόρη, και μένει μόνος του στην κατεχόμενη Γαλλία μαζί με τη νύφη του, την οποία ερωτεύεται παράφορα. Ανακαλύπτει όμως ότι είναι Εβραία. Ο συγγραφέας, πιστός οπαδός του Πεταίν, διχασμένος ανάμεσα στον μαχητικό αντισημιτισμό του και τον απαγορευμένο του έρωτα, μας αφηγείται όλα αυτά τα επεισόδια μέσα από μια επιστολή κατάδοσης της νύφης του, την οποία απευθύνει στον “Κύριο Διοικητή” των γερμανικών δυνάμεων κατοχής. Χάρη στο ταλέντο του Σλοκόμπ, ο αναγνώστης μένει με κομμένη την ανάσα».
L’Express

Ένα μυθιστόρημα εκπληκτικό και ακαταμάχητο, που θα έπρεπε να αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές. Μια ιστορία που κόβει την ανάσα και η οποία διαδραματίζεται στα χρόνια της γερμανικής κατοχής. Χαρακτήρες ισχυροί, ύφος νευρώδες, αληθινή αγωνία, έρωτας, ούτε ίχνος μελοδραματισμού, και σημαντική αλλά αφανής έρευνα στα πραγματολογικά στοιχεία.
Le Point
Πέρα από την ιστορική του πλευρά, το Κύριε Διοικητά είναι, πριν απ’ όλα, μια οικογενειακή και ερωτική τραγωδία με οιδιπόδειους τόνους. Έξοχο και συναρπαστικό μυθιστόρημα, θαυμάσια γραμμένο. 
Chronic’art

Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, Η ιστορία ενός αδιέξοδου ερωτικού πάθους…, "Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα", 13.7.2014

Κατερίνα Μαλακατέ, Κύριε Διοικητά, "Διαβάζοντας", 21.6.2014

Λίνα Πανταλέων, Hélas!, http://literature.gr, 3.8.2014

Κύριε Διοικητά, "Το Βήμα"/ "Βιβλία", 6.7.2014

Νίκος Μπακουνάκης, Κύριε Διοικητά, "Το Βήμα"/ "Βιβλία", 15.6.2014


Add: 2014-10-11 09:44:44 - Upd: 2021-03-17 18:29:27