Σύγχρονες Θεωρίες Μετάφρασης
Contemporary Translation Theories (τίτλος πρωτοτύπου)
Επιστημονική επιμέλεια: Μπακούλα, Χριστίνα
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-508-031-0
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Αγγλικά
€ 22.26 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 449 γρ., 360 σελ.
Περιγραφή

Ο αμερικανός μεταφρασεολόγος Edwin Gentzler απευθύνεται σε εκείνους που ασχολούνται επαγγελματικά και ερευνητικά με τη μεταφραστική θεωρία, τους σπουδαστές μεταφρασεολογίας, καθώς και όλους εκείνους που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν ή να διευρύνουν τις γνώσεις τους για αυτό το καινούργιο επιστημονικό πεδίο. To βιβλίο του ContemporaryTranslationTheoriesαποτελεί ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά εγχειρίδια στο χώρο της μεταφρασεολογίας, δεδομένου ότι ο συγγραφέας προσφέρει σε κάθε κεφάλαιο μια μεστή, εύστοχη, κριτική ανάλυση πέντε ξεχωριστών μεταφραστικών προσεγγίσεων, του εργαστήριου μετάφρασης της Βόρειας Αμερικής, της "επιστήμης" της μετάφρασης, της πρώιμης μεταφρασεολογίας, της πολυσυστημικής θεωρίας και της αποδόμησης.

Καθώς η έρευνα της μεταφρασεολογίας εξακολουθεί να διευρύνεται, υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ για ένα 6ι6Λίο που θα διατυπώνει με σαφήνεια και συνοπτικότητα ό,τιι συμβαίνει στα διαφορετικά μονοπάτια της επιστήμης. Ο Gentzler με την ευρεία του αντίληψη παρακολουθεί την εξέλιξη της Λογοτεχνικής μεταφρασεολογίας: ξεκινάει από το πρόγραμμα του αμερικάνικου εργαστηρίου μετάφρασης, περνάει μέσα από την πολυσυστημική έρευνα των δεκαετιών ’70 και ’80 και φθάνει στην αποδόμηση, στη στροφή προς τις πολιτισμικές σπουδές, στη μετα-αποικιοκρατική θεώρηση της μετάφρασης και συνεχίζει και πιο πέρα.

Οι δεξιότητες του Gentzler στο πεδίο της μετάφρασης δεν περιορίζονται αποκλειστικά στη διατύπωση θεωριών. Αυτό το βιβλίο αποτελεί ταυτόχρονα και μια αποτελεσματική μετάφραση, για το λόγο ότι ο συγγραφέας μετασχηματίζει σε προσβάσιμη γλώσσα μια μεγάλη ποσότητα σύνθετου θεωρητικού υλικού, έτσι ώστε κάποιος που δεν διαθέτει προηγούμενες γνώσεις για το πεδίο της μετάφρασης να μπορεί, παίρνοντας το 6ι6Λίο, να αποκομίσει ιδέες. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι σημαντικό να υπάρχει προσβασιμότητα στην ορολογία, καθώς η μεταφρασεολογία διευρύνει τους ορίζοντές της δανειζόμενη στοιχεία από άλλες επιστήμες και, κατόπιν, ερχόμενη σε επαφή με ορισμένες από αυτές. Σε αυτό το βιβλίο ο Gentzler μεταφέρει τον ανάγνωση σε εξελιγμένα θεωρητικά πεδία, αναλύοντας καταλλήλως όρους και έννοιες.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

1: Εισαγωγή

2: To Βόρειο αμερικάνικο εργαστήριο μετάφρασης

3: Η "επιστήμη" της μετάφρασης

4: Η πρώιμη μεταφρασεολογία

5: Πολυσυστημική θεωρία

6: Η αποδόμηση

7: To μέλλον της μεταφρασεολογίας

Βιβλιογραφία

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

http://www.iwn.gr/product.asp?catid=17466


Add: 2014-07-15 11:46:08 - Upd: 2021-03-17 18:29:26