Το σώμα και οι ψυχικές αναπαραστάσεις του
Εξαντλημένο
ISBN: 978-960-576-023-6
Γαβριηλίδης, Αθήνα, 5/2014
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 15.90 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 206 σελ.
Περιγραφή

`...Προϊόν των προβληματισμών, που αφορούν την κατανόηση των απαρχών του ψυχικού οργάνου και της εφαρμογής του στην κλινική, είναι αυτό το βιβλίο. Στη συγγραφή αυτού του έργου θα ακολουθήσω την εξέλιξη του ψυχικού οργάνου από τις πρώτες εγγραφές μέχρι την πλήρη εξέλιξή του (ερέθισμα-διέγερση, ένστικτο, ενόρμηση και παράγωγά της). Περιττό να υπογραμμίσω πως η γένεση και η εξέλιξη του ψυχισμού δεν είναι πρωτίστως γραμμικές και και για την ύφανσή του στηριζόμαστε κυρίως σε υποθέσεις και `μυθικές αρχές`, όπως έλεγε ο Freud. Τόσο η προοδευτική όσο και η παλινδρομική φορά χαρακτηρίζουν επίσης αυτή την ύφανση...`

Ο Βασίλης Δημόπουλος μετά το πρώτο του βιβλίο για τη `θεωρία και την κλινική του ναρκισσισσμού` (2010), μας οδηγεί με αυτό το δεύτερο βιβλίο στην `κατανόηση των απαρχών του ψυχικού οργάνου και της εφαρμογής του στην κλινική.`
Εδώ `ακολουθεί την εξέλιξη του ψυχικού οργάνου από τις πρώτες εγγραφές μέχρι την πλήρη συγκρότησή του (ερέθισμα-διέγερση, ένστικτο, ενόρμηση και παράγωγά της)` υπογραμμίζοντας βέβαια ότι `η γένεση και η εξέλιξη του ψυχισμού δεν είναι γραμμικές και για την ύφανσή του στηριζόμαστε κυρίως σε υποθέσεις και `μυθικές αρχές`, όπως έλεγε ο Φρόυντ`. Σημειώνει επίσης ότι `η προοδευτική και η παλινδρομική φορά χαρακτηρίζουν την ύφανση` του ψυχισμού.
Αναπαράσταση, σκέψη, φαντασίωση, συμβολισμός και συναίσθημα μελετώνται εξίσου ως προς την αφετηρία και τη σημασία τους για τη λειτουργία του ψυχισμού.
Ο Βασίλης Δημόπουλος είναι ψυχίατρος, ψυχαναλυτής, μέλος της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Εταιρίας, μέλος και διδάσκων αναλυτής της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρίας.


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Ενόρμηση
Ψυχικά συστήματα, ψυχικές εγγραφές, αντίληψη
Αναπαράσταση
Σκέψη
Φαντασίωση
Συμβολισμός
Συναίσθημα
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Βιβλιογραφικές Αναφορές

Add: 2014-06-16 07:31:45 - Upd: 2024-01-23 11:21:42