Ομηρικό λεξικό ναυτικών όρων
Με αναφορά σε μεταγενέστερους του Ομήρου αρχαίους συγγραφείς
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-98907-1-7
Αμφιτρίτη, Παιανία, 7/2013
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 24.88 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Σκληρόδετο
18 x 25 εκ., 705 γρ., 290 σελ.
Περιγραφή

Η ομηρική γλώσσα με τη σαφήνεια, τη λιτότητα και την αμεσότητά της ήταν λογικό να μπει στη γλώσσα της ναυτικής ορολογίας, η οποία εκφράζεται με λίγες, απλές αλλά πλούσιες σε νοήματα λέξεις. Αυτό διαπιστώνει κανείς διαβάζοντας ένα ημερολόγιο πλοίου, στο οποίο περιγράφονται συμβάντα και περιβαλλοντικές καταστάσεις με οικονομία λόγου αλλά πλήρη σαφήνεια των νοημάτων.
Το `Ομηρικό Λεξικό Ναυτικών Όρων` μέσα από τις ομηρικές ναυτικές λέξεις έρχεται να δείξει την άρρηκτη σύνδεση της νεοελληνικής γλώσσας με την ομηρική. Περιλαμβάνει πλήθος ομηρικών ναυτικών λέξεων, τις οποίες χρησιμοποιούμε και εμείς σήμερα, όπως `ακτή`, `άνεμος`, `θάλασσα`, `ιστός`, `κύμα`, `πρώρη`, `πρύμνη`, `τρόπις`, `βορράς`, `νότος`, `ζέφυρος` κ.ά. Γίνεται επίσης αναφορά σε μεγάλο αριθμό λέξεων οι οποίες, παρότι δεν συναντώνται αυτοτελώς στα ομηρικά έπη, έχουν ομηρική ρίζα και αναφέρονται σε κείμενα μεταγενέστερων αρχαίων συγγραφέων. Για παράδειγμα, η λέξη `ύφαλος`, η οποία συναντάται στον Σοφοκλή, τον Πολύβιο, τον Στράβωνα κ.ά., δεν αναφέρεται στα ομηρικά έπη αλλά προέρχεται από τις ομηρικές λέξεις `υπό` + `άλς` (= θάλασσα).
Η σύνταξη του `Ομηρικού Λεξικού Ναυτικών Όρων` βασίστηκε στα ομηρικά έπη (Ιλιάδα και Οδύσσεια), στους ομηρικούς ύμνους, στον επικό κύκλο (Βατραχομυομαχία), σε κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και στη βυζαντινή και τη σύγχρονη ναυτική βιβλιογραφία. Μεγάλη επίσης ήταν η συμβολή του περίφημου λεξικού του Λ. Παλάσκα `Ονοματολόγιον Ναυτικόν`.
Σε κάθε ομηρικό λήμμα αναγράφεται και μέρος των στίχων στους οποίους αυτό περιλαμβάνεται. Γίνεται εξιστόρηση των γεγονότων που αναφέρονται στους στίχους του λήμματος -όπου τούτο κρίνεται απαραίτητο- είτε για να σχολιαστεί η αναφερόμενη λέξη είτε για να εξιστορηθούν γεγονότα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον, ώστε το λεξικό αυτό πέραν της ναυτικής λεξικογραφικής του προσφοράς να γίνει και χρήσιμο και εποικοδομητικό ανάγνωσμα για κάθε αναγνώστη. Ευελπιστώ δε να γίνει εργαλείο για το χρήστη της ελληνικής ναυτικής ορολογίας, να του υπενθυμίζει τις πολλές ξεχασμένες ναυτικές ομηρικές λέξεις, παροτρύνοντάς τον να τις επαναχρησιμοποιεί, έτσι ώστε να διατηρηθεί όλος αυτός ο ομηρικός ναυτικός πλούτος των λέξεων.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ
ΣΥΝΤΜΗΣΕΙΣ, ΣΥΜΒΟΛΑ, ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ
ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΩΝ ΕΠΩΝ
ΙΛΙΑΔΑ
Οργή του Αχιλλέα για την αρπαγή της Βρισηίδας από τον Αγαμέμνονα
Εχθροπραξίες μεταξύ Ελλήνων και Τρώων
Ανακωχή των εμπολέμων για την ταφή του Έκτορα
ΟΔΥΣΣΕΙΑ
Περιπλανήσεις του Οδυσσέα από την Τροία ως την Ωγυγία
Η κατάσταση στο παλάτι του Οδυσσέα στην Ιθάκη
Συνέλευση των θεών για να βοηθήσουν τον Οδυσσέα να επιστρέψει στην Ιθάκη
Ο Οδυσσέας επιστρέφει στο σπίτι του
Ειρήνη επικρατεί πάλι στην Ιθάκη
ΟΜΗΡΙΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ
ΛΕΞΙΚΟ Α - Ω
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1: Ομηρική Αστρονομία (Η μετάπτωση των ισημεριών στην περιγραφή της ασπίδας του Αχιλλέα)
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2: Διάταγμα Βασιλέως Όθωνος, Περί παραδοχής του Ναυτικού Ονοματολογίου
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ, Ελληνική, Ξενόγλωσση

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2014-01-01 00:00:00