Ξημερώνει
Δράμα εις πράξεις τρεις
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-7948-45-8
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 19.89 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 384 σελ.
Περιγραφή

Το ΞΗΜΕΡΩΝΕΙ αποτελεί το πρώτο ερωτικό δράμα του Νίκου Καζαντζάκη που γράφτηκε για θέατρο το 1906 και υποβλήθηκε το 1907 στον Παντελίδειο Δραματικό Αγώνα του Εθνικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το θεατρικό έργο περιγράφει το ηθικό δίλημμα και το συναισθηματικό μαρτύριο της κεντρικής ηρωίδας, Λαλώς, η οποία βρίσκεται δέσμια του προσωπικού της πόθου και του επιβαλλόμενου κοινωνικού καθωσπρεπισμού. Ο Καζαντζάκης συγγράφει το κείμενο σαφέστατα επηρεασμένος από την εποχή του, ενώ το θέμα του είναι παρόμοιο με την πλοκή του μυθιστορήματος ʼννα Καρένινα του Τολστόι.

Η παρούσα έκδοση αποτελεί την πρώτη σχολιασμένη απόδοση του ερωτικού θεατρικού έργου του Νίκου Καζαντζάκη, η επιμέλεια του οποίου βασίστηκε απευθείας στο χειρόγραφο του δράματος, όπως υποβλήθηκε στον Παντελίδειο Δραματικό Αγώνα και τώρα φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

Το βιβλίο κυκλοφορεί με επιστημονική εισαγωγή, ενώ στο Επίμετρο παρατίθενται τα δύο σωζόμενα χειρόγραφα του θεατρικού έργου, ένα σύντομο σημείωμα των επιμελητών, καθώς και πλούσιο πληροφοριακό υλικό.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
του Γεράσιμου Ζώρα
ΞΗΜΕΡΩΝΕΙ
του Νίκου Καζαντζάκη
ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
ΠΡΑΞΗ I
ΠΡΑΞΗ II
ΠΡΑΞΗ III
ΕΠΙΜΕΤΡΟ
ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ
ΠΑΝΤΕΛΙΔΕΙΟΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ - ΕΚΘΕΣΙΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ
αναγνωσθείσα εν τη Μεγάλη Αιθούση του Εθνικού Πανεπιστημίου τη 6η Μαΐου 1907, υπό του εισηγητού Σπύρου Π. Λάμπρου
ΞΗΜΕΡΩΝΕΙ - Το Χειρόγραφο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος
ΞΗΜΕΡΩΝΕΙ - Το Χειρόγραφο του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ
προς Δημ. Καλογερόπουλο

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2024-02-09 14:25:27