Η εκκλησία Αλεξανδρείας στα χρόνια του Μ. Κωνσταντίνου
Σκέψεις και προβληματισμοί
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-5021-04-7
Μάτι, Κατερίνη, 12/2013
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 12.94 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
150 σελ.
Περιγραφή

Η μελέτη αυτή προήλθε από μια εισήγηση που ανέλαβα να κάμω στο Συνέδριο `St Emperor Constantine and Christianity` στο Νις της Σερβίας. Επειδή το υλικό το οποίο συγκεντρώθηκε κατά την έρευνα δεν μπορούσε να παρουσιαστεί εξ αντικειμένου σε μια εισήγηση ενός συνεδρίου, κρίθηκε σκόπιμο να δημοσιευθεί σε ιδιαίτερη μελέτη, καρπός της οποίας είναι η παρούσα έκδοση.
Ο Μέγας Κωνσταντίνος, όπως είναι γνωστό, με την στάση του, τις αποφάσεις και τις ενέργειές του επέδρασε καθοριστικά στην εξέλιξη της χριστιανικής πίστης και στην ανάπτυξη της χριστιανικής Εκκλησίας, εξ αυτού επηρέασε άμεσα ή έμμεσα και την Εκκλησία Αλεξανδρείας. Οι ενέργειές του αυτές συνδυαζόμενες με καιρικές και τοπικές ιστορικές συγκυρίες επηρέασαν την Εκκλησία Αλεξανδρείας θετικά ή αρνητικά και προσδιόρισαν την ιστορική της εξέλιξη στο διάβα του χρόνου.
Στη μελέτη αυτή γίνεται ευρύτατη χρήση των πηγών καθώς και χειρογράφων της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης Αλεξανδρείας. Παρουσιάζεται, αποτιμάται και αναλύεται το ιστορικό πλαίσιο, συνδυαζόμενο με την σχετική ερευνητική προβληματική της συγκεκριμένης περιόδου, και παρατίθενται νέες σκέψεις και προβληματισμοί για τον προσδιορισμό της σύγχρονης έρευνας.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Πρόλογος
Εισαγωγή
Α. Η Εκκλησία Αλεξανδρείας μέχρι το Μ. Κωνσταντίνο
Β. Ο Μ. Κωνσταντίνος και η αντιμετώπιση των Προβλημάτων της Εκκλησίας Αλεξανδρείας
Γ. Ενέργειες του Μ. Κωνσταντίνου που επέδρασαν στην πορεία της Εκκλησίας Αλεξανδρείας
1. Ίδρυση Ναών
2. Κατάργηση παγανιστικών τελετών του Νείλου
3. Ίδρυση της Κωνσταντινούπολης
Δ. Αποτίμηση - Συμπεράσματα
Παράρτημα
Πηγές- Βιβλιογραφία
Summary
Ευρετήριο

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2014-01-01 00:00:00