Η ιστορία και η μυθολογία των αστερισμών
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-503-453-5
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 20 εκ., 332 γρ., 270 σελ.
Περιγραφή

Η συνήθης οδός συλλογής στοιχείων για τη συγγραφή ενός βιβλίου είναι η καταφυγή στη βιβλιογραφία, έντυπη ή ηλεκτρονική. Αντίθετα, η αναζήτηση και η εξέταση των πρώτων πηγών είναι ένα έργο τιτάνιας δυσκολίας και προσιδιάζει στους αρχαιολόγους. Εκτός αν μια ευτυχής συγκυρία καταστήσει το έργο αυτό εφικτό. Κάτι τέτοιο συνέβη σε αυτήν την περίπτωση. Ο Χάρης Τομπουλίδης ευτύχησε να εργάζεται σε ένα πανεπιστήμιο, αυτό της Στοκχόλμης, με πολυεθνικό προσωπικό. Με αξιοθαύμαστη σχολαστικότητα ο συγγραφέας προσέτρεχε στους συναδέλφους κάθε εθνικότητας, για να ελέγξει την εγκυρότητα κάποιου μύθου ή την έννοια ενός ονόματος και να σκάψει βαθύτερα, για να φέρει στο φως νέα ευρήματα, τέτοια που η βιβλιογραφία ή το διαδίκτυο δεν έχουν ακόμα καταγράψει, τέτοια που φωλεύουν, συχνά λησμονημένα, στις μνήμες των ανθρώπων και των λαών, σε αυτό που λέμε άγραφη παράδοση. Ο συγγραφέας έλεγξε πολύ καλά τις πηγές του.

Το βιβλίο ξεκινάει με μια εξαιρετικά κατατοπιστική εισαγωγή περί ουρανογραφίας και συνεχίζει με 88 κεφάλαια αφιερωμένα στους ισάριθμους αστερισμούς του ουρανού. Στα κεφάλαια αυτά παρέχεται μεγάλος όγκος πληροφορίας με χρωματική κωδικοποίηση, ώστε να μπορεί ο αναγνώστης να βρίσκει εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλει: με μαύρους χαρακτήρες παρατίθενται τα αστρονομικά στοιχεία, ενώ με γαλάζιο τα ιστορικά-μυθολογικά. Αυτός ο χρωματικός διαχωρισμός κάνει το βιβλίο πολύ εύχρηστο.

Το πλούσιο κείμενο συνοδεύεται από πίνακες, χάρτες και πανέμορφες ζωγραφικές και χαρακτικές απεικονίσεις των αστερισμών. Προκύπτει τελικά ένα βιβλίο μεγάλης πρακτικής αξίας και υψηλής αισθητικής.


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2014-01-01 00:00:00