Ανήλικοι παραβάτες
Ο ρόλος της εκπαίδευσης και της συμβουλευτικής παρέμβασης
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-93-0888-5
Ελληνική, Νέα
€ 14.84 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
24 x 17 εκ, 584 γρ, 256 σελ.
Περιγραφή

Το παρόν έργο αποτελεί μια πολύ καλή προσπάθεια παρουσίασης του φαινομένου της παραβατικότητας των ανηλίκων, το οποίο μοιάζει να λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις και στη χώρα μας τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Ο συγγραφέας επιχειρεί και, κατά τη γνώμη μας, επιτυγχάνει μια άρτια διεπιστημονική προσέγγιση του ζητήματος, αφού φωτίζει πλευρές του που άπτονται τόσο της Ψυχολογίας και της Παιδαγωγικής, όσο και της Νομικής και της Κοινωνιολογίας.
Είναι ένα έργο πρωτότυπο, διότι περιέχει συνοπτικές, αλλά παράλληλα διαφωτιστικές, πληροφορίες με διαχρονικές αναφορές, ενώ ταυτόχρονα καθίσταται ένα όχημα για την εξοικείωση ενός ευρύτερου κοινού με έννοιες που σχετίζονται με την ψυχολογία του ανηλίκου, με το ισχύον στην Ελληνική Δημοκρατία σωφρονιστικό σύστημα σε σχέση με τους ανηλίκους, με απόψεις επιφανών ερευνητών επί του ζητήματος κ.ά. Περιέχει επίσης ένα χρήσιμο κατάλογο με τα νομοθετήματα που αφορούν την αντιμετώπιση των παραβατικών ανηλίκων, καθώς και χρήσιμες πληροφορίες για το έργο των οργανώσεων και υπηρεσιών που αναλαμβάνουν την επανένταξη των ανήλικων παραβατών.
Η παρότρυνσή μας προς τον συγγραφέα να εκδώσει αυτό το βιβλίο οφείλεται στην πεποίθησή μας ότι θα αποτελέσει ένα χρήσιμο και εύχρηστο εργαλείο για όσους ενδιαφέρονται για το ζήτημα της παραβατικότητας των ανηλίκων και ότι θα συμβάλει στην κατανόηση αυτού του τόσο σημαντικού προβλήματος, αντικρούοντας και, στην καλύτερη περίπτωση, αμβλύνοντας διαδεδομένες απόψεις ενός "ενήλικου κατεστημένου" το οποίο συνήθως βιάζεται να καταδικάσει χωρίς πρώτα να πληροφορηθεί. Ένα, πάντως, είναι βέβαιο: ο συγγραφέας, εκπαιδευτικός ο ίδιος, έγραψε αυτό το βιβλίο με πολλή αγάπη για τους ανηλίκους. Μια αγάπη που μετέδωσε και σε μας μέσα από τις σελίδες του, καθώς επιμελούμασταν το έργο.

(Από τον πρόλογο των επιμελητών έκδοσης: Π. Γ. Κριμπάς, Ελίνα Α. Φόρτου Ιούλιος 2008)