Η ζωή και οι απόψεις του σκύλου Μαφ και της φίλης του Μαίριλυν Μονρόε
The Life and Opinions of Maf the Dog and of his Friend Marilyn Monroe (τίτλος πρωτοτύπου)
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-435-298-2
Πόλις, Αθήνα, 11/2011
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 17.92 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
21 x 14 εκ, 511 γρ, 330 σελ.
Αγγλικά (γλώσσα πρωτοτύπου)
Περιγραφή

Το 1960 ο Φρανκ Σινάτρα χάρισε στη Μαίριλυν έναν σκύλο. Εκείνη τον βάφτισε Μαφ. Ο σκύλος είχε γεννηθεί στη Σκωτία. Έμεινε με τη Μαίριλυν τα δύο τελευταία χρόνια της ζωής της. Τον έπαιρνε μαζί της παντού, κι εκείνος έβλεπε και καταλάβαινε τα πάντα. Αγαπούσε το συκώτι, τα παπούτσια και τα μυστήρια της τέχνης. Μα, πάνω απ’ όλα, αγαπούσε την αφεντικίνα του, τη Μαίριλυν.

Αυτή η απολαυστική λογοτεχνική κωμωδία αφηγείται την τελευταία φάση της ζωής μιας γυναίκας που σημάδεψε τον 20ό αιώνα. Βλέπουμε εδώ τη Μαίριλυν μαζί με τον Φρανκ Σινάτρα, τη Νάταλι Γουντ, τον πρόεδρο Κένεντυ, τον Λη Στράσμπεργκ, την Κάρσον ΜακΚάλερς· παρακολουθούμε τη Μαίριλυν να συνέρχεται απ` το διαζύγιό της με τον Άρθουρ Μίλλερ· μοιάζει μόνη και ευάλωτη, με μοναδική παρέα τον πιστό της σκύλο. Ο Μαφ ακολουθεί τη βασανισμένη σταρ παντού στην Αμερική της δεκαετίας του `60. Πρόκειται για μια χώρα που εφευρίσκει διαρκώς τον εαυτό της: από τη Νέα Υόρκη της διανόησης, που ακόμα κρυφοκοιτάζει προς την Ευρώπη, στο Χόλυγουντ της σκληρής λάμψης, όπου η εικόνα των πραγμάτων είναι πιο αληθινή κι από τα ίδια τα πράγματα.

Καλλιεργημένος και γλυκομίλητος, εραστής της καλής πρόζας και ένθερμος τροτσκιστής, ο Μαφ είναι
μάρτυρας και αφηγητής σ’ ένα μυθιστόρημα που περικλείει στις σελίδες του την υψηλή τέχνη και την ποπ κουλτούρα, την ανάλαφρη κωμωδία, γάτες που μιμούνται το ύφος του ποιητή Ουίλλιαμ Κάρλος Ουίλλιαμς, έντομα που μιλάνε και την πολιτική της ψυχαγωγίας σε μια μεταβατική εποχή. Ήρωας μιας συναρπαστικής περιπέτειας, ο Μαφ στέκεται επάξια (στα τέσσερα πόδια του) δίπλα στους αντίστοιχους χαρακτήρες τού Θερβάντες, του Σουίφτ, του Τσέχωφ και του Όργουελ.