Η επικράτεια της ζωής
Αμβλώσεις, ευθανασία και ατομική ελευθερία
Life's Dominion (τίτλος πρωτοτύπου)
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-253-225-6
Αρσενίδης, Αθήνα, 5/2013
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Αγγλικά
€ 25.44 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 392 σελ.
Περιγραφή

Ο Ronald Dworkin (1931 - 2013) υπήρξε ο σπουδαιότερος φιλόσοφος του δικαίου των τελευταίων 50 χρόνων και ένας από τους κορυφαίους ηθικούς και πολιτικούς φιλοσόφους της εποχής μας. Το βιβλίο του "Η επικράτεια της ζωής" αποτελεί τη σημαντικότερη σύγχρονη συμβολή στη διευθέτηση ενός δυσεπίλυτου νομοθετικού προβλήματος: του πώς οφείλει ο νομοθέτης, σεβόμενος το σύνταγμα, να ρυθμίσει τα ζητήματα των αμβλώσεων και της ευθανασίας.

Στο βιβλίο του αυτό ο Dworkin κατόρθωσε να συμπυκνώσει με τρόπο ανυπέρβλητο την περιώνυμη κριτική του κατά του νομικού θετικισμού, τη θεωρία του για την ισότητα και τη δημοκρατία, καθώς και την επιχειρηματολογία του για τη βαρύνουσα σημασία της αξίας του βίου. Δείχνοντας ότι οι κρίσιμες πεποιθήσεις μας στα ζητήματα των αμβλώσεων και της ευθανασίας είναι ουσιωδώς θρησκευτικές, ο Dworkin δικαιολογεί αβίαστα την κατά πρόσωπο αντιμετώπιση των σχετικών διλημμάτων, αλλά και την προσωπική ελευθερία επιλογής. Η επιχειρηματολογία του αποτελεί υπόδειγμα για το πώς οφείλουμε ως συμπολίτες να συζητούμε και να συναποφασίζουμε με αυτοπεποίθηση και αμοιβαίο σεβασμό ακόμη και στα πλέον διαφιλονικούμενα δημόσια ζητήματα.

Με την έκδοση αυτή καλύπτεται ένα σοβαρό κενό στην ελληνική βιβλιογραφία, ιδίως για εκείνους που αναζητούσαν ένα έγκυρο και βάσιμο επιχείρημα που να δικαιολογεί πλήρως την προσωπική ευθύνη, αλλά και τον κρατικό εξαναγκασμό σε ζητήματα βιοηθικής.


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2021-03-17 18:29:20