Η διεθνής οικονομική κρίση και το χρέος του Τρίτου Κόσμου
Η διάσταση του διεθνούς δικαίου
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-301-104-0
Εκδόσεις Σάκκουλα Α.Ε., Θεσσαλονίκη, 1993
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 17.50 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 346 σελ.
Περιγραφή

Το βιβλίο αποτελεί την πρώτη και μοναδική στα ελληνικά μονογραφία για τη διεθνή οικονομική κρίση της δεκαετίας του `80 και το χρέος του τρίτου κόσμου, ενώ λόγω του εύρους της προβληματικής και της παραπεμπόμενης βιβλιογραφίας, διεκδικεί και διεθνή πρωτοτυπία.
Στο έργο εξετάζονται, μεταξύ άλλων, η πρόσφατη ύφεση και η νέα οικονομική πολιτική στις βιομηχανικές χώρες και κυρίως στις Η.Π.Α. καθώς και ο συρρικνούμενος ρόλος του κράτους στον τρίτο κόσμο.
Περιγράφονται τα χαρακτηριστικά και οι ρήτρες των δανειακών συμβάσεων και οι προσπάθειες των οφειλετών να επέμβουν μονομερώς για να αναστείλουν τις υποχρεώσεις τους. Ιδιαίτερο βάρος και έμφαση δίδεται στις αποφάσεις των αμερικανικών δικαστηρίων που προσπαθούν και επιτυγχάνουν να αποτρέψουν τις επεμβάσεις των κρατών - οφειλετών στις υποχρεώσεις τους. Η στρατηγική προς αντιμετώπιση της κρίσεως καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του βιβλίου και αναλύει τις προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης και των τραπεζών να εξασφαλίσουν την εξόφληση του χρέους χωρίς να προκαλέσουν πολιτικούς κραδασμούς στο εσωτερικό των κρατών - οφειλετών. Ένα μεγάλο μέρος του βιβλίου - περίπου 100 σελίδες - είναι αφιερωμένο στο ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Διεθνούς Τραπέζης στο σύγχρονο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα και ειδικότερα, στους όρους που επιβάλλουν σε όσα κράτη αναγκάζονται να αναζητήσουν τη συνδρομή τους.


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2014-01-01 00:00:00