Η ανάπτυξη σε μια πολυλειτουργική ύπαιθρο
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-01-1001-2
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 21.85 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
21 x 14 εκ, 555 γρ, 369 σελ.
Περιγραφή

Ζούμε σε μια περίοδο όπου έχει κορυφωθεί το θεωρητικό και πολιτικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της υπαίθρου, καθώς συντελείται μια σημαντική «επέκταση της αγροτικότητας». Η επέκταση αυτή οφείλεται στις μεταβολές που παρατηρούνται στο περιεχόμενο της αγροτικότητας λόγω των σύνθετων αλληλεπιδράσεων και των συγκρούσεων ανάμεσα στο παγκοσμιοποιούμενο σύστημα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του αγροτικού χώρου. Στο πλαίσιο της νέας παγκοσμιοποιημένης εποχής, διαφαίνεται η ανάγκη μιας νέας προσέγγιστης για τη θεώρηση της ανάπτυξης της υπαίθρου. Παράλληλα, γίνεται όλο και περισσότερο κατανοητό ότι υφίστανται στενές, συμπληρωματικές ή/και ανταγωνιστικές, σχέσεις και αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στην ύπαιθρο και στον αστικό χώρο. Η πρόσφατη αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) τον Ιούνιο 2003 προβλέπει την ενδυνάμωση της πολιτικής αγροτικής ανάπτυξης, δηλαδή του «δεύτερου πυλώνα» της ΚΑΠ, με τη διοχέτευση περισσότερων πόρων σε αυτή, την εγκαινίαση νέων μέτρων για την προώθηση του περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής στην ύπαιθρο και της ευημερίας των ζώων και την υποβοήθηση των Ευρωπαίων αγροτών να επιτύχουν υψηλά επίπεδα ποιότητας στην παραγωγή τους. Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο για την προώθηση των διαδικασιών αλλά και των πολιτικών αγροτικής ανάπτυξης, καθώς οι εξελίξεις παρουσιάζονται ραγδαίες και οι σχετικές συζητήσεις είναι αναγκαίο να επιταχυνθούν. Στην παρούσα πολιτική συγκυρία έρχεται ο παρών συλλογικός τόμος να υπογραμμίσει ορισμένα νέα ζητήματα που αφορούν άμεσα την κοινωνία της υπαίθρου, αλλά και τις προοπτικές που διαφαίνονται για την ανάπτυξή της. Η χρήση του όρου «ύπαιθρος» δεν οδηγεί απλώς στην υπογράμμιση της σημασίας του φυσικού περιβάλλοντος για τη συνολική εξέταση του αγροτικού χώρου, αλλά επισημαίνει την ανάγκη θέασης της υπαίθρου ως ενός πεδίου όπου υφίστανται πολλαπλές δράσεις, διαφορετικές παραγωγικές δραστηριότητες, ετερογενείς χρήσεις των φυσικών πόρων και διαφορετικές κοινωνικές ομάδες και κοινωνικά στρώματα με αντικρουόμενες αντιλήψεις για την ανάπτυξη του χώρου που προωθούν ποικίλες προσπάθειες ιδιοποίησης τμημάτων του χώρου αυτού.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΤΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΥΠΑΙΘΡΟ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΕΡΟΣ I. ΝΕΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ: ΕΝΑΣ ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΑΙΘΡΟ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΙΜΗΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ
Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΓΕΩΡΓΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΣΑΦΙΛΙΟΥ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ
ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΧΩΡΟ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ
ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΥΠΑΙΘΡΟ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΤΡΩΝΗΣ
ΜΕΡΟΣ ΙΙ. ΤΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ
Ο ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ
ΑΛΕΚΟΣ ΚΟΥΤΣΟΥΡΗΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΚΤΟ
Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ Η ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΩΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΟ-ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΟΤΥΠΩΝ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (ΛΑΔΟΤΥΡΙ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ)
ΘΕΟΔΟΣΙΑ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΒΔΟΜΟ
Η ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΑΠ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΜΥΓΔΑΚΟΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΓΔΟΟ
ΧΩΡΟ-ΤΟΠΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ (ΕΝΙΑΙΑ) ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΑΤΟ
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΨΑΛΤΟΠΟΥΛΟΣ