Η Αγία Αικατερίνη Οίας
Ένας "άτρωτος" στους αιώνες πατριαρχικός σταυροπηγιακός ναός
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-464-110-9
Μίλητος, Αθήνα, 11/2009
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 25.36 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Δερματόδετο
24 x 24 εκ, 1,253 γρ, 211 σελ.
Περιγραφή

Η έκδοση αυτή παρουσιάζει έναν ιστορικό και σημαντικό ναό της Οίας με νέα ακριβή στοιχεία και έγγραφα από τα οποία προκύπτουν ότι: α) ο ναός είναι πατριαρχικός - σταυροπηγιακός, β) έχει ιδρυθεί στις αρχές του 1600 και όχι το 1804 όπως πιστεύονταν μέχρι σήμερα, γ) παρά τους τρομερούς σεισμούς οι οποίοι συνέβησαν, από τον "καιρό του κακού", το 1650 έως τον καταστροφικό σεισμό του 1956, δεν υπέστη σαν από θαύμα ούτε μια ζημιά, μένοντας ολόρθος στους αιώνες, δ) το ξυλόγλυπτο τέμπλο του έχει αγιογραφηθεί από τον σημαντικό Κυκλαδίτη αγιογράφο Χριστόδουλο Καλέργη (1722), γεγονός άγνωστο μέχρι σήμερα στη βιβλιογραφία, ε) εικόνες του έχουν αγιογραφηθεί από γνωστούς σαντορινιούς ζωγράφους, μεταξύ των οποίων ο Εμμανουήλ Γουλιέλμου Δαρζέντας, του οποίου έργα πρωτοπαρουσιάζονται και στ) διαθέτει πατριαρχικό συγίλλιο με μολυβδόβουλο και πλήθος ιερών αντικειμένων ιδιαίτερης αξίας για την εκκλησιαστική ιστορία του νησιού.

Το βιβλίο θεωρείται ως ένα ποίημα συμβολής στην ιστορία της Σαντορίνης. Αφού πέρα από την παρουσίαση του ναού, εμπεριέχει συνοπτικά κείμενα για την Αρχαία Θήρα, τη Φραγκοκρατούμενη Σαντορίνη, την Εκκλησιαστική της, καθώς και αναλυτικούς χρονολογικούς πίνακες της ιστορίας του νησιού.

Η έκδοση κυκλοφορεί με εισαγωγικό σημείωμα του Φιλόλογου - Παλαιογράφου και μελετητή της Σαντορίνης, μέσω Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας, Κύριου Αγαμέμνονα Τσελίκα.

Το βιβλίο διαθέτει πλούσιο φωτογραφικό υλικό και εντυπωσιακές φωτογραφίες της Οίας. Εκατόν δέκα στο σύνολο, 14 εκ των οποίων έχουν τραβηχτεί από ελικόπτερο (άνωθεν).

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ (ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ ΤΣΕΛΙΚΑΣ)
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Η ΘΗΡΑ
Η ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
Η ΟΙΑ
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ
ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
Η ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑ
Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΔΑΡΖΕΝΤΑ
Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΒΑΡΒΑΡΗΓΟΥ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ
ΠΙΝΑΚΕΣ
Α. ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1204-1821
Β. ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΝΑΟΙ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ
Γ. ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΘΗΡΑΣ 1592-1900
Δ. ΚΑΘΟΛΙΚΟΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ ΘΗΡΑΣ 1550-1900
Ε. ΗΓΕΜΟΝΕΣ ΔΟΥΚΑΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΣΤ. ΗΓΕΜΟΝΕΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ
Ζ. ΝΑΟΙ ΚΑΙ ΕΞΩΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΟΙΑΣ
Η. ΣΕΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΕΚΡΗΞΕΙΣ 1650-1956
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
ΧΑΡΤΕΣ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ