Ευρωπαϊκή Ένωση
Επίκαιροι προβληματισμοί
Εξαντλημένο
ISBN: 978-960-256-445-5
Εξάντας, Αθήνα, 10/2000
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 15.48 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 279 σελ.
Περιγραφή

Οι σημερινές προκλήσεις της ΕΕ έχουν τις ρίζες τους στη μεταπολεμική αφετηρία της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Η διαφύλαξη της ειρήνης στην Ευρώπη μπορούσε καλύτερα να επιτευχθεί, σύμφωνα με την ιστορική πλέον διακήρυξη Schumann της 9ης Μαίου 1950, μέσα από τη σταδιακή ενοποίηση των οικονομιών, την εγκαθίδρυση υπερεθνικών πολιτικών θεσμών και την προσέγγιση των λαών της Ευρώπης. Έτσι, η εμβάθυνση, η διερεύνηση και η διεθνής συνεργασία αποτέλεσαν το κεντρικό τρίπτυχο δράσης των χωρών που συμμετέχουν στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Το τρίπτυχο αυτό προσδιορίζει σε μεγάλο βαθμό το περιεχόμενο των σημερινών προκλήσεων της ΕΕ, όπως αυτές σκιαγραφούνται μέσα από το πρόγραμμα δράσης με τον κωδικό Agenda 2000. Τα άρθρα του παρόντος συλλογικού τόμου καλύπτουν και αναλύουν βασικές πτυχές αυτού του τριπτύχου με κύρια αναφορά στη διαλεκτική ``εμβάθυνσης / διεύρυνσης`` και έμφαση στην πολιτική και κοινωνική διάσταση της ΕΕ, καθώς και στη νέα διεύρυνσή της. Στον τόμο περιλαμβάνονται έντεκα άρθρα Ελλήνων πανεπιστημιακών και ερευνητών, που χωρίζονται στις ακόλουθες τρείς θεματικές ενότητες: πολιτική διάσταση της ΕΕ (έλλειμμα δημοκρατίας - προοπτική της δημοκρατίας στην ΕΕ - οικονομική και κοινωνική συνοχή - το μέλλον των κοινοτικών πρωτοβουλιών στις διαρθρωτικές πολιτικές - η διασφάλιση της απασχόλησης και πολιτικές της ΕΕ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - η συνοχή του αγροτικού χώρου στη δίνη των μεταρρυθμίσεων της ΚΑΠ) και πρόκληση της διερεύνησης της ΕΕ (θεσμικές και γεωπολιτικές προοπτικές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης - πολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ - κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας της ΕΕ).


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Πρόλογος
1. Εισαγωγή: Η ΕΕ στις νέες προκλήσεις (Ανδρέας Μοσχονάς).
2. Το έλλειμμα της δημοκρατίας (Κωνσταντίνος Τσουκαλάς).
3. Η προοπτική της δημοκρατίας στην ΕΕ: Θεωρητικές και μεθοδολογικές παρατηρήσεις (Δημήτρης Ν. Χρυσοχόου).
4. Οι θεσμοί της ΕΕ και η λειτουργία τους (Μιχάλης Τσινισιζέλης).
5. Ανεργία και κοινωνικός αποκλεισμός στην ΕΕ (Δήμητρα Ιωάννου - Τίνα Κακλαμάνη).
6. Οικονομική και κοινωνική συνοχή: Ιστορική αναδρομή και σημερινοί προβληματισμοί (Παναγιώτης Λιαργκόβας).
7. Ατζέντα 2000 και ευρωπαϊκές διαρθρωτικές πολιτικές: Το μέλλον των κοινοτικών πρωτοβουλιών (Χαράλαμπος Αρ. Κουταλάκης).
8. Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, διασφάλιση της απασχόλησης και πολιτικές για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Επιδιώξεις και αντιφάσεις (Σωκράτης Κονιόρδος).
9. Η συνοχή του αγροτικού χώρου στη δίνη των μεταρρυθμίσεων της ΚΑΠ (Ναπολέων Μαραβέγιας).
10. Θεσμικές και γεωπολιτικές προοπτικές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης: Σκέψεις με αφορμή τη διερεύνηση της ΕΕ (Κώστας Υφαντής).
11. Οι πολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις της αίτησης ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ (Χαράλαμπος Τσαρδανίδης).
12. Η κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της ΕΕ: Παλαιοί προβληματισμοί και νέες προκλήσεις (Στέλιος Σταυρίδης - Δημήτρης Κ. Ξενάκης).
Ευρωπαϊκή Έδρα Jean Monnet
Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2014-01-01 00:00:00