Επανατροφοδότες Αεριοστροβίλων
Gas-turbine regenerators (τίτλος πρωτοτύπου)
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-411-138-1
Ίων, Αθήνα, 2001
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Αγγλικά
€ 18.26 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 269 σελ.
Περιγραφή

Στο βιβλίο η εισαγωγή στο Κεφάλαιο 1 έχει σκοπό να εξοικειώσει τον μελετητή με την λειτουργία του επανατροφοδότη και με την ορολογία που χρησιμοποιείται στην ανάλυση και στο σχεδιασμό του.

Το Κεφάλαιο 2 δίνει την προϊστορία των επανατροφοδοτών. Ιστορική αναδρομή γίνεται μετά την εισαγωγή, έτσι ώστε η αναδρομή να είναι πιο κατανοητή από τον μελετητή, όταν τα απαραίτητα φαινόμενα και η ορολογία θα έχουν κατανοηθεί.

Στο Κεφάλαιο 3 εξετάζονται οι φάσεις των αεριοστροβίλων, οι οποίες είναι θερμοδυναμικές φάσεις μέσω των οποίων οι αεριοστρόβιλοι μετατρέπουν τη θερμότητα σε έργο. Η απόδοση επανατροφοδότη συνίσταται σε μεταφορά θερμότητας, διαρροή, πτώση πίεσης και κατανάλωση ισχύος.

Το Κεφάλαιο 3 εξετάζει τις επιδράσεις αυτών των λειτουργιών επί της απόδοσης των φάσεων του επανατροφοδοτούμενου αεριοστρόβιλου.

Το Κεφάλαιο 4 αναλύει διάφορα σχέδια επανατροφοδοτών, που ταιριάζουν για εφαρμογές σε αεριοστρόβιλους. Κάθε είδος επανατροφοδότη, που αναλύεται, έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά απόδοσης καθώς και διαφορετικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Το Κεφάλαιο 5 αναλύει τον τρόπο σχεδίασης υψηλής - απόδοσης επανατροφοδότη αεριοστρόβιλου.

Τρεις μέθοδοι σχεδιασμού αναλύονται:
(1) Σχεδίαση άμεσης επανατροφοδότησης
(2) Σχεδίαση βέλτιστης επανατροφοδότησης και
(3) Η μέθοδος σχεδίασης των ΚΑΥΣ και LONDON. Η πρώτη μέθοδος κατευθείαν υπολογίζει τις διαστάσεις του επανατροφοδότη από τα χαρακτηριστικά απόδοσης εισαγωγής. Η δεύτερη μέθοδος ανακαλύπτει τις βέλτιστες τιμές για αναλογίες πιέσεων και διαστάσεις επανατροφοδότη, που μεγιστοποιούν τη θερμική αποδοτικότητα της φάσης. Η τρίτη μέθοδος έχει συμπεριληφθεί στο εμπορικό SOFTWARE υπολογιστών RGT-OPT.
Το Κεφάλαιο 6 εξετάζει τρία είδη λειτουργιών επανατροφοδοτών: (1) Μεταφορά θερμότητας (2) Διαρροή (3) Πτώσεις πιέσεως.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

Ονοματολογία. Περιεχόμενα σχημάτων. Εισαγωγή. Επανατροφοδότες συγκριτικά με δεξαμενές ανάκτησης ενέργειας. Μεταφορά θερμότητας. Δραστικότητα των επανατροφοδοτών. Βαθμοί χωρητικοότητας θερμοκρασίας(θερμοχωρητικότητες). Κατακόρυφες αγωγιμότητες και αριθμός των μονάδων μεταφοράς. Συμπαγές σχήμα πυρήνα. Περιστροφή πυρήνα. Αγωγιμότητα του πυρήνα. Αραιότητα της ύλης(πορώδες). Προσωρινή λειτουργία. Ανομοιομορφία ροής. Διαρροή. Απότομες πτώσεις πιέσεως. Κατανάλωση ισχύος. Περίληψη. Προιστορία. Ιστορία των επανατροφοδοτών. Πρωτοεμφανισθέντες επανατροφοδότες. Ο επανατροφοδότης του STRLING. Ο επανατροφοδότης του SIEMENS. Θερμάστρες του COWPER. Ο προθερμαντήρας αέρα του LJUNGSTROM. Ατμοστροβιλούμενα αυτοκίνητα της CHRYSLER. Συνεργασία των CHRYSLER και CORNING στα κεραμικά. Αεροστρόβιλος των ROVER-PENNY στο LEMANS. Ατυχία στη FORD. Ανάλυση και σχεδιασμός. Πύργοι ψύξεως και Η.Τ.U. Στοιχεία του πυρήνα. Βελτίωση σχεδίασης. Πορεία της εξέλιξης το 1953. Πεπερασμένος βαθμός περιστροφής του πυρήνα. Αγωγιμότητα θερμότητας. Ανομοιομορφία ροής. Παρούσα κατάσταση. Φάσεις των αεριστροβίλων. Απόδοση. Θεμελιώδεις εξισώσεις. Απλή φάση. Φάση επανατροφοδοσίας. Φάση ενδόψυξης επανατροφοδοσίας. Φάση ενδόψυξης επανατροφοδοσίας με επαναθέρμανση. Περίληψη. Σχέδια επανατροφοδότων. Σπουδαιότητα των εναλλακτών θερμότητας στους αεριοστροβίλους. Διαρροή. Πλεονεκτήματα επανατροφοδοτών έναντι θυλάκων ανάκτησης ενέργειας. Περιορισμοί μεγέθους στους κεραμικούς περιστρεφόμενους επανατροφοδότες. Εναλλακτικοί σχεδιασμοί επανατροφοδοτών. Διπλού θαλάμου και περιστρεφόμενοι επανατροφοδότες. Εναλλακτικές προδιαγραφές περιστρεφόμενων επανατροφοδοτών. Νέα σχέδια επανατροφοδοτών. Επανατροφοδότες διακεκομμένης περιστροφής. Επανατροφοδότες αυτοδύναμων τμημάτων. Φάσεις των αεριστροβίλων με εναλλάκτες θερμότητας. Η απλή φάση επανατροφοδότησης. Η ενδόψυκτη φάση επανατροφοδότησης. Η φάση θέρμανσης από την εξαγωγή. Φάση θέρμανσης από την εξαγωγή. Φάση ηλιακής θέρμανσης. Μελλοντικές κατευθύνσεις. Σχεδιαστικές διαδικασίες και παραδείγματα. Άμεση σχεδίαση επανατροφοδότη. Προδιαγραφές και αποτελέσματα. Διαδικασία πέντε ενεργειών. Βέλτιστη σχεδίαση επανατροφοδότηση. Μέθοδος των ΚΑYS και LONDON. Περιστρεφόμενος επανατροφοδότης για αεριστρόβιλο 1MW. Επανατροφοδότης με αυτοδύναμα τμήματα για αεριοστρόβιλο 10 MW. Εισαγωγή της πτώσης πίεσης της θέρμης πλευράς,βαθμίδας θερμοκρασίας πλαισίου,σχήμα στοιχείου και υδραυλική διάμετρος ως παράμετροι σχεδίασης. Περίληψη. Λειτουργία του επανατροφοδότη. Μεταφορά θερμότητας. Συσχετισμοί αποτελεσματικότητας. Φυσικά φαινόμενα. Απλοποίηση των υποθέσεων. Βασικές εξισώσεις. Απεριόριστος ρυθμός περιστροφής πυρήνα. Πεπερασμένος βαθμός περιστροφής του πυρήνα. Αξονική αγωγιμότητα κατά την διάρκεια εκθέσεων σε ροή. Διάχυση θερμότητας κάτω από τα στεγανωτικά. Επίδραση του πλάτους του στεγανωτικού. Αραιότητα υλικού. Παροδική λειτουργία. Σχήμα στεγανωτικού. Διακεκομμένη περιστροφή. Περίληψη. Διαρροή στεγανωτικού. Πτώσεις πιέσεων. Παράρτημα Α: Απόδοση της φάσεως ERICSSON.


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2023-11-30 10:21:15