Εννεάδων Βιβλία 30-33
Το μεγάλο βιβλίο
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-248-720-4
Εκδόσεις Δωδώνη, Αθήνα, 2/1995
1η έκδ. || Πλήρης
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Λατινική
€ 14.84 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 344 σελ.
Περιγραφή

Ο γεννημένος και σπουδασμένος στην Αίγυπτο Πλωτίνος (205 - 270 μ.Χ.) αναλαμβάνει με το προφορικό και γραπτό του έργο μια αναμέτρηση με τη διδασκαλία του Πλάτωνα. Αλλά συγγράφοντας τα βιβλία 30 - 33 αναλαμβάνει έναν ακόμα βαρύτερο μόχθο: να αναμετρηθεί σε βάθος με την κατεξοχήν πεποίθηση του Πλάτωνα, που είναι η σημαντικότητα του βλέπειν και βλέπεσθαι. Το κυρίως βλέπειν δεν είναι για τον Πλωτίνο μια δραστηριότητα που προϋποθέτει ένα ορατό αντικείμενο ή κάποιες αξιοθέατες ιδέες, αλλά είναι μια δραστηριότητα που δημιουργεί το αντικείμενό της, που το καθιστά ορατό όχι μόνο φωταγωγώντας το αλλά και παρέχοντας του οντότητα. Και το ότι κατορθώνουμε ως άνθρωποι να αναβλέψουμε προς τις ανώτερες και ανώτατες μορφές (`ιδέες`), οφείλεται στο ότι ήδη ως όντα προερχόμαστε από αυτές και μάλιστα από την εποπτική τους δεινότητα.



Εισαγωγή του μεταφραστή 
1. Το φιλολογικό και το φιλοσοφικό υπόβαθρο 
2. Το βασικό ερώτημα και η απάντηση 
3. Η δόμηση και συγκεκριμενοποίηση της θεματικής 
4. Οι υποστάσεις ως θεατές
5. Οι υποστάσεις ως αξιοθέατα
6. Η πολεμική του Πλωτίνου κατά των Γνωστικιστών
7. Η παρούσα μετάφραση
8. Επιλογη βιβλιογραφίας
Πλωτίνος: Εννεάδων βιβλία 30-33
Αρχαίο κείμενο - Μετάφραση - Σχόλια
Εννεάδα III 8 «Η φύση,η θέαση και το Ένα»
Εννεάδα V 8 «Η νοητή ωραιότητα»
Εννεάδα V 5 «Τα νοητά δεν είναι έξω από τον νου· και περί του καλού»
Εννεάδα II 9 «Ενάντια στους Γνωστικούς»
Πίνακας αρίθμησης των βιβλίων του Πλωτίνου 
Πίνακας ονομάτων 

  • Στο περιοδικό «Σύγχρονη Σκέψη», τεύχος 194 (1995), σελ. 3, δημοσιεύτηκε η εξής βιβλιοκρισία του Διονύση Κωστίδη:

ΠΛΩΤΙΝΟΣ: «Εννεάδων Βιβλία 30-33». Εισαγωγή-Μετάφραση-Σχόλια Γιάννη Τζαβάρα. Δωδώνη, Αθήνα-Γιάννινα 1995, σελίδες 341.

 

Οι έξι Εννεάδες (τμήματα συγγραμμάτων) του σπουδαίου νεοπλατωνικού φιλοσόφου Πλωτίνου περιλαμβάνουν τις πενήντα τέσσερις (54) συνολικά φιλοσοφικές πραγματείες του, τις οποίες διέσωσε και ταξινόμησε ο μαθητής του Πορφύριος. Η κλασική ελληνική φιλοσοφία πολλά οφείλει στην ανανεωτική και εμβαθυντική σκέψη του Πλωτίνου, στις γνώσεις του, στη διαλεκτική προσπάθειά του να αναπτύξει τα πλατωνικά δόγματα και να τα συνδυάσει με τις στωικές και περιπατητικές θεωρίες, αλλά και με πραγματείες του Αριστοτέλη. Από την άποψη αυτή πολυσήμαντη είναι η εργασία του καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννη Τζαβάρα, ο οποίος με το προαναφερόμενο βιβλίο του, τη διαφωτιστική εισαγωγή και τα εξίσου διαφωτιστικά σχόλια που συνοδεύουν τα κείμενα των βιβλίων 30-33 των Εννεάδων, μας δίδει μια πολύ εμβαθυντική ερμηνεία και απόδοση των κύριων σημείων της πλωτινικής φιλοσοφίας. Διευκρινίζει ο κ. Τζαβάρας ότι η κύρια προσπάθεια του Πλωτίνου ήταν να αποδώσει την ουσία των διδαγμάτων του Πλάτωνα, να τα ερμηνεύσει, να τα προστατεύσει από ενδεχόμενες παρερμηνείες, να διατηρήσει την καθαρότητα και την αλήθεια τους. Και πραγματικά, με τα βιβλία 30-33 γίνεται ολοφάνερη η μεγάλη και επιτυχημένη προσπάθεια του Πλωτίνου να εισχωρήσει, κατά την κυριολεκτούσα έκφραση του κ. Τζαβάρα, στον «βαθύτερο στοχαστικό πυρήνα» της πλατωνικής θεωρίας των ιδεών, στην οντολογική και μεθοδολογική σηματοδότηση της πλατωνικής πεποίθησης για τη σημαντικότητα, κατά τη θεωρία των ιδεών, του βλέπειν και βλέπεσθαι. Στα ίδια βιβλία εκφράζεται και η πεποίθηση του Πλωτίνου ότι τα πάντα περιλαμβάνονται στις τέσσερις εγκόσμιες υποστάσεις, εκ των οποίων τρεις είναι νοητές και μία αισθητή (φύση, ψυχή, νους, Ένα). Τις υποστάσεις αυτές αναλύει εμβαθυντικά ο κ. Τζαβάρας με την εισαγωγή και τα εκτεταμένα σχόλιά του, εκθέτοντας μάλιστα με απλή γλώσσα δυσκολότατες φιλοσοφικές έννοιες. Θα παραθέσουμε εδώ δύο παραδείγματα: Σε ένα σχόλιο (σελ. 68) εξηγεί ότι, κατά τον Πλωτίνο, η φύση έχει χαρακτηριστικά ανάλογα των υποστάσεών του: Έχει δηλαδή την αυτοθέαση, την αυτοσυναίσθηση και την αυτοκατανόηση, χωρίς όμως να ταυτίζεται με τις αντίστοιχες λειτουργίες της ψυχής, επειδή η φύση χαρακτηρίζεται από συνεχή επανάπαυση και κάποια στατικότητα. Εξηγεί ακόμη ο κ. Τζαβάρας, με ποιο τρόπο περιγράφει τη νοητή ωραιότητα ο Πλωτίνος: Κατ’ αρχή αναφέρεται στην αποκλειστικότητά της απ’ το ένα μέρος και στην καθολικότητά της απ’ το άλλο, πράγμα που σημαίνει ότι η νοητή ωραιότητα δεν αντιπαρατίθεται σε κάποιο μη ωραίο υλικό και ούτε εξωραΐζει κάποιο τέτοιο υλικό, αλλά είναι αυθύπαρκτη και αποκλειστική.

Επαναλαμβάνουμε, λοιπόν, ότι πολύ διαφωτιστική και χρήσιμη είναι η εργασία του καθηγητή κ. Τζαβάρα για την κατανόηση και την ερμηνεία της εξαίρετης φιλοσοφικής σκέψης του Πλωτίνου. Και δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει άλλη παραπλήσια εργασία, σχετική με τα βιβλία 30-33 των πλωτινικών Εννεάδων, ταυτόσημη ως προς το εύρος και το βάθος της.


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2023-07-23 12:53:15