Ενδοοικογενειακή βία και κοινωνική ένταξη αλλοδαπών γυναικών
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-15-2053-7
Σάκκουλας Αντ. Ν., Αθήνα, 6/2008
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 16.92 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
157 σελ.
Περιγραφή

Το βιβλίο επιδιώκει την αποτύπωση του προβλήματος της ενδοοικογενειακής βίας στις γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστριες, μελετώντας θεωρητικά και ερευνητικά, μέσω της ποιοτικής προσέγγισης, τις σωματικές, ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις της βίας και τον τρόπο επίδρασης αυτών στη διαδικασία της κοινωνικής ένταξης των θυμάτων. Τα πορίσματα της συγγραφέως οδηγούν στην διατύπωση ένας Πολυπαραγοντικού Μοντέλου Ανάλυσης της Ενδοοικογενειακής Βίας στους πληθυσμούς των Προσφύγων και Μεταναστών.
Το βιβλίο αποτελείται από δύο μέρη. Αρχικά αναλύονται οι θεωρητικές προσεγγίσεις για τη βία, τα χαρακτηριστικά και οι επιπτώσεις στη ζωή των θυμάτων και αναδεικνύεται η επίδραση της διαπολιτισμικής διάστασης στη διαμόρφωση και την αναπαραγωγή της ενδοοικογενειακής βίας. Επιπλέον περιγράφεται η διαδικασία της κοινωνικής ένταξης, γενικά και ειδικότερα στο συγκεκριμένο πληθυσμό, όπως ορίζεται από τις ευρωπαϊκές συμβάσεις, αλλά και ο τρόπος που λειτουργεί στην Ελλάδα. Στο δεύτερο μέρος εξετάζονται τα παραπάνω μέσω πιλοτικής και κυρίας έρευνας και αναδεικνύονται εν τέλει οι επιπτώσεις της βίας στη σωματική και ψυχική υγεία των γυναικών θυμάτων, αλλά και στους βασικούς τομείς της ενσωμάτωσής τους στην ελληνική κοινωνία.

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΜΕΡΟΣ Α΄. ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ: ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ: ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ: ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΩΝ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ: Η ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΩΝ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ: ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΩΝ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ: ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΥ ΜΕΡΟΥΣ
ΜΕΡΟΣ Β΄. ΕΜΠΕΙΡΙΚΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ: Η ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ: Η ΚΥΡΙΑ ΕΡΕΥΝΑ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ: ΤΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ: ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2014-01-01 00:00:00