Εμένα μου πρέπει το τραγούδι...
Η μελοποιημένη ποίηση του Κωστή Παλαμά
Εξαντλημένο
ISBN: 978-960-87448-4-4
Δήμος Πατρέων, Πάτρα, 2009
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 12.17 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ, 453 γρ, 176 σελ.
Περιγραφή

Ο Κωστής Παλαμάς μέσα από την ποίησή του, συνεισέφερε τα μέγιστα για τη δημιουργία μιας εθνικής μουσικής γλώσσας.

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού, με τη συμπλήρωση 150 χρόνων από την γέννηση του Κωστή Παλαμά και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων -δράσεων που έχουν προγραμματιστεί, προβαίνει στην έκδοση ενός τόμου με τα ποιήματα που έχουν μελοποιηθεί.

Με οδηγό τη μελέτη της μελοποιημένης ποίησης του Κωστή Παλαμά από τη Μαρία Κοσσυφίδου και με τίτλο "Εμένα μου πρέπει το τραγούδι", επιχειρείται η αποτύπωση της παλαμικής ποιήσης.

Σκοπός της έκδοσης είναι η ανάδειξη πτυχών του ποιητικού έργου του εθνικού μας ποιητή, στο οποίο κυριαρχεί η Ελλάδα ως ιδανικό και αντικείμενο αγάπης, η πορεία του ελληνισμού μέσα στους αιώνες, η προσπάθεια δημιουργικής αφομοίωσης του αρχαιοελληνικού πνεύματος και της λαϊκής παράδοσης καθώς και το πνεύμα της οικουμενικότητας του πολιτισμού.

Η πόλη που γεννήθηκε ο Κωστής Παλαμάς, μέσα και από τη συγκεκριμένη έκδοση "ανταμώνει" τον εθνικό μας ποιητή σε όλα τα σταυροδρόμια της ποίησης, της κριτικής και της ιστορίας.

Η πόλη του Πατρέα, επιχειρεί να απαντήσει με το δικό της τρόπο στο ερώτημα, αν και πόσο μας συγκινεί η ποίηση του Κωστή Παλαμά, ακόμα και σήμερα.

Αλέξης Σκαρμέας, αντιδήμαρχος πολιτισμού.