Ελληνισμός προσήλυτος
Η μετάβαση του ελληνισμού από την αρχαιότητα στο χριστιανισμό
Εξαντλημένο
ISBN: 978-960-88495-0-1
Media Ecclesiastica, Αθήνα, 2005
2η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 14.20 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Σκληρόδετο
27 x 23 εκ, 838 γρ, 146 σελ.
Περιγραφή

Το ερώτημα τί έκανε τους αρχαίους Έλληνες να εγκαταλείψουν χωρίς ουσιαστική αντίσταση τη θρησκεία τους και να να ασπασθούν τον χριστιανισμό, είναι το θέμα του βιβλίου. Ο συγγραφέας δεν παρασύρεται από την ιδιότητά του, και δεν επιτίθεται με φανατισμό αντιπάλου στην αρχαία ελληνική θρησκεία. Αν και για το θέμα αυτό κυκλοφορούν τελευταία πολλά βιβλία-πολεμικές κατά του χριστιανισμού ή της ειδωλολατρίας, ο συγγραφέας γράφει με ασυνήθιστη νηφαλιότητα και προσοχή.

Στηριγμένο κυρίως σε αρχαίες πηγές και με χρήση έγκυρης και σύγχρονης ιστορικής και φιλολογικής έρευνας, το βιβλίο παρουσιάζει την αρχαία θρησκεία χωρίς προκαταλήψεις, και διερευνά το υπαρξιακό κενό του αρχαίου Έλληνα όπως αυτό αποτυπώνεται κυρίως στην ποίηση και την τραγωδία. Η κριτική της αρχαίας θρησκείας από τους αρχαίους ποιητές και φιλοσόφους, εκτίθεται με ιδιαίτερη σαφήνεια. Ο συγγραφέας παρουσιάζει συνοπτικά αλλά όχι βιαστικά την αρχαία θρησκεία από την προϊστορία ως το τέλος της στους ρωμαϊκούς χρόνους. Οι σελίδες στις οποίες παρουσιάζει την ελληνική κοινωνία και θρησκεία πριν ακόμη την εμφάνιση του χριστιανισμού, δείχνουν την κρυμμένη κατάρρευση της αρχαιότητας - κρυμμένη γιατί μάθαμε να μιλάμε μόνο για το κλέος της αρχαιότητας, χωρίς αναφορά στις σκοτεινές ώρες της. Η κατάρρευση αυτή, είναι κατά τον συγγραφέα μια βασική προϋπόθεση για την εγκατάλειψη της αρχαίας θρησκείας από τους Έλληνες.

Στο τελευταίο και εκτενέστερο κεφάλαιο, ο συγγραφέας συζητά το θέμα της σχέσης του χριστιανισμού με την αρχαία ελληνική παιδεία. Δείχνοντας την αγάπη του για την ελληνική αρχαιότητα, ο συγγραφέας φωτίζει την αγωνία και τον αγώνα των Ελλήνων Πατέρων της Εκκλησίας να υπερβούν το ρήγμα ανάμεσα στην αρχαιότητα και το χριστιανισμό, ρήγμα που ήθελαν οι μη Έλληνες χριστιανοί, και να κρατήσουν την αρχαία γραμματεία ως κέντρο της παιδείας των χριστιανών, σώζοντάς την από την εξαφάνιση που ήδη είχε αρχίσει να προχωράει.

Το βιβλίο, με προσεκτικά επιλεγμένη εικονογράφηση, κυκλοφορεί σε πολυτελή έκδοση. Τα έσοδα από τις πωλήσεις του θα διατεθούν για την οικονομική στήριξη του διαδικτυακού πολιτιστικού κέντρου της Εκκλησίας.

Add: - Upd: 2020-12-03 11:07:56