Ελληνική μουσική και Ευρώπη
Διαδρομές στον δυτικοευρωπαϊκό πολιτισμό
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-7554-82-6
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 25.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 272 σελ.
Περιγραφή

Τα κείμενα που συγκεντρώνονται στο βιβλίο αυτό συντάχθηκαν σε διαφορετικά χρονικά σημεία και με διαφορετικές αφορμές. Σκιαγραφούν όμως τις βασικές προϋποθέσεις πάνω στις οποίες στηρίχτηκε και εξελίχθηκε ολόκληρη η επιστημονική σταδιοδρομία του συγγραφέα, ο οποίος πιστεύει ότι οι έλληνες μουσικολόγοι είναι οι πρώτοι που πρέπει να εντρυφήσουν, να μελετήσουν και να κατανοήσουν την ελληνική μουσική σε όλες τις απόψεις της, έτσι ώστε να την τοποθετήσουν στη σωστή της θέση μέσα στο διεθνές περιβάλλον.
Η ελληνική μουσική πρέπει να μελετηθεί όσο είναι δυνατόν πιο συνολικά, για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε τα κρυφά `κόκκινα νήματα` που την διατρέχουν, ξεπερνώντας τις εποχές και τους υφολογικούς ή αισθητικούς διαχωρισμούς, και χωρίς τις διαχωριστικές γραμμές και προκαταλήψεις που η παράδοση της επιστημονικής έρευνας, αλλά και άλλοι, εξωεπιστημονικοί παράγοντες, επιβάλλουν εδώ και πολλά χρόνια. Ακόμα, μεθοδολογικά σωστό είναι, η μελέτη να γίνει σε συνδυασμό με το γενικότερο ιστορικό πλαίσιο, παρακολουθώντας δηλαδή την ιστορική εξέλιξη της μουσικής μέσα από εκείνη του Ελληνικού πολιτισμού, αλλά και του Ελληνισμού γενικότερα, τόσο μέσα στις πολλές διαφορετικές συγχρονίες όσο και στη διάρκεια της διαχρονίας του.
Με τον τρόπο αυτό, χωρίς πολύ κόπο θα μπορέσουν να ανοίξουν οι ορίζοντες υπό τους οποίους πολύ συχνά εξετάζουμε την Ελληνική έντεχνη μουσική, είτε ως περιθωριακή και ετερόφωτη προσπάθεια ένταξης σε ένα δήθεν ξένο δυτικοευρωπαϊκό γίγνεσθαι, είτε ως ένα πολιτισμό ο οποίος εχθρεύεται τη Δύση και οφείλει την ύπαρξή του σχεδόν αποκλειστικά στις επαφές και τις επιδράσεις με τους Πέρσες, τους Άραβες και τους Τούρκους!
Θα μπορέσουν έτσι να αναδειχθούν οι σχέσεις, οι επαφές, οι επιδράσεις και οι αλληλεπιδράσεις του Ελληνικού μουσικού πολιτισμού με τον υψηλό ευρωπαϊκό μουσικό πολιτισμό, ξεκινώντας ακόμα από τη Βυζαντινή εποχή, διαμέσου της Ευρωπαϊκής Αναγέννησης και μέχρι τις μέρες μας.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Πρόλογος
Αντί προλόγου
Εισαγωγή
- Η βυζαντινή μουσική και οι συνάφειές της προς τη μουσική του δυτικοευρωπαϊκού Μεσαίωνα. Μερικές επισημάνσεις
- Ορισμένα δυτικοευρωπαϊκά μουσικά όργανα και η βυζαντινή καταγωγή τους
- Τα βυζαντινά αχλαδόσχημα τοξωτά και η καταγωγή του δυτικοευρωπαϊκού ρέμπεκ
Αχλαδόσχημα τοξωτά
Οκτώσχημα τοξωτά
- Ο Φραγκίσκος Λεονταρίτης και η μουσική στην Κρήτη της Βενετοκρατίας
Μοτέτα
Λειτουργίες
- Το κίνημα των Εθνικών Σχολών στην Ευρώπη και το ελληνικό του αντίστοιχο
Γενικά
Μια Ελληνική πραγματικότητα
Τα Επτάνησα
Η κυρίως Ελλάδα
Ο Καλομοίρης
- Μεταξύ Κέρκυρας, Κρήτης και Αθήνας. Η Κρητικοπούλα του Σπύρου Σαμάρα και οι προεκτάσεις της
- Η σχέση Λόγου και Μέλους στις 'καζαντζακικές' όπερες του Μανώλη Καλομοίρη (Πρωτομάστορας και Κωνσταντίνος Παλαιολόγος)
Πρωτομάστορας
Κωνσταντίνος Παλαιολόγος
- Το δημοτικό τραγούδι στα έργα ελλήνων συνθετών για χορωδία. Μερικές παρατηρήσεις
- Ο Δημήτρης Μητρόπουλος και η συνθετική του πορεία. Οι προσπάθειες ενός συνθέτη να χαράξει τον ιδιαίτερο δρόμο του σε μια περίοδο αναζητήσεων
- Ο Σκαλκώτας και η Εθνική Σχολή: Οι 36 Ελληνικοί Χοροί
- Ιστορίες του νερού στις εθνικές όπερες της Ευρώπης και της Ελλάδας
- Αρχαίο δράμα και μουσικός νεωτερισμός στον εικοστό αιώνα. Το παράδειγμα του Ιγκόρ Στραβίνσκυ
Απεικονίσεις
Βιβλιογραφία
Ευρετήριο

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2023-01-12 17:14:54