Ελληνικές ταινίες 2003
Greek Films 2003
Επιμέλεια κειμένου: Καρτάλου, Αθηνά || Ράμμου, Ελένη
Κυκλοφορεί
1η έκδ.
Γλώσσα: Αγγλικά || Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Ελληνική, Νέα
Βιβλίο, Χαρτόδετο
24 x 24 εκ., 347 γρ., 71 σελ.
Περιγραφή

Το πρόγραμμα των ελληνικών ταινιών αποτελεί έναν ιδιαίτερα σημαντικό πυρήνα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της θεσσαλονίκης. Στη διάρκεια του η ελληνική επαγγελματική κοινότητα, οι ξένοι προσκεκλημένοι, ο ελληνικός και διεθνής Τύπος αλλά και το κοινό έχουν τη δυνατότητα να δουν συγκεντρωμένες όλες τις ταινίες της πρόσφατης παραγωγής, να γνωρίσουν τους καλλιτεχνικούς συντελεστές και τους ηθοποιούς τους και να ενημερωθούν για τις νέες τάσεις στον ελληνικό κινηματογράφο.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου με την πολιτική του τα τελευταία χρόνια έχει δώσει νέα ώθηση στην ελληνική παραγωγή ταινιών. Τα χρηματοδοτικά προγράμματα του στηρίζουν όλο το φάσμα της ελληνικής κινηματογραφίας, το δίκτυο αιθουσών του, Hellas Film, εξασφαλίζει τον χώρο για την προβολή της πρόσφατης, αλλά και της παλαιότερης ελληνικής παραγωγής, το τμήμα προώθησής του, Hellas Film, συμβάλλει στην όσο το δυνατόν αρτιότερη επικοινωνία και προβολή της ελληνικής ταινίας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Παράλληλα, η έντονη δραστηριοποίηση των ανεξάρτητων παραγωγών τα τελευταία χρόνια δίνει νέες ευκαιρίες δημιουργικής ανάπτυξης, γεγονός που συνετέλεσε στην αύξηση του αριθμού των παραγόμενων ταινιών.

Η αύξηση αυτή υποβοηθήθηκε από δύο ακόμη παράγοντες: τη νέα τεχνολογία που δημιούργησε προσιτά μέσα παραγωγής και τις ταινίες με εμπορικές προδιαγραφές που προσέλκυσαν μεγάλο αριθμό θεατών στις αίθουσες. Συγχρόνως, πλούσιος αριθμός ελληνικών ταινιών εξακολουθεί να κατέχει σημαντική θέση στον παγκόσμιο κινηματογράφο των δημιουργών, με συμμετοχές σε διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ και εκδηλώσεις.

Στο φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου παίρνουν μέρος είκοσι τρεις ταινίες μεγάλου μήκους και πέντε ντοκιμαντέρ. Ταινίες που καλύπτουν τα περισσότερα κινηματογραφικά είδη και εντυπωσιάζουν με τη θεματική ποικιλία τους. Ιστορίες που εμπνέονται από την ελληνική καθημερινότητα και πραγματικότητα, τις ανθρώπινες σχέσεις, τις οικογενειακές καταστάσεις, τα προσωπικά αδιέξοδα, τις συγκρούσεις των γενεών, τη γοητεία της ίδιας της τέχνης, την αγάπη, τον έρωτα, τη μοναξιά, την ελπίδα και το δικαίωμα στο όνειρο, ιστορίες με αφορμή πολιτικά ή ιστορικά γεγονότα αλλά και έρευνες και ταξίδια στην ψυχή της σύγχρονης Ελλάδας, διαπερνούν τη μεγάλη οθόνη και προκαλούν έντονα συναισθήματα.

Σημαντικό δείγμα ακμαίας ζωής στη φετινή κινηματογραφική σοδειά και το έντονο στοιχείο των πρωτοεμφανιζόμενων δημιουργών: πάνω από τις μισές ταινίες υπογράφονται από σκηνοθέτες που κάνουν την πρώτη ή τη δεύτερη τους εμφάνιση.

O σύγχρονος ελληνικός κινηματογράφος εξελίσσεται διαρκώς, αναπνέει στο σήμερα και κοιτάει στο μέλλον. Αγωνιά για το καλύτερο, αναζητά, προβληματίζεται, ελπίζει, οραματίζεται, δακρύζει, ονειρεύεται, γελάει. Και αγαπάει το θεατή του. Θέλει να επικοινωνήσει μαζί του και τον καλεί να συμμετέχει στο παιχνίδι του. Όπως φάνηκε άλλωστε και στην παρούσα κινηματογραφική σεζόν 2003-2004 με τις πρώτες προβολές των φετινών ελληνικών ταινιών στις αίθουσες, το κοινό αγκάλιασε τις νέες παραγωγές με τον καλύτερο τρόπο. Προσδοκία και ευχή όλων να συνεχίσει.

Η συνεχής αναβάθμιση των υπηρεσιών επικοινωνίας και προώθησης των ελληνικών ταινιών τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, αποτελεί καίριο μέλημα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου που δημιουργεί διαρκώς νέα εργαλεία και αναπτύσσει νέες ιδέες για να παράσχει πιο αποδοτικές υπηρεσίες στις ελληνικές ταινίες που προβάλλονται στη Θεσσαλονίκη. Η έκδοση "Ελληνικές Ταινίες / Greek Films 2003" αποτελεί μέρος αυτής της προσπάθειας και απευθύνεται στην ελληνική και τη διεθνή αγορά με σκοπό να δώσει τόσο τη συνολική εικόνα της φετινής ελληνικής παραγωγής όσο και τις ειδικές πληροφορίες που αφορούν σε κάθε ταινία χωριστά, δίνοντας την ευκαιρία στον ελληνικό κινηματογράφο να απευθυνθεί σε ακόμη μεγαλύτερο κοινό.


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2021-03-17 18:29:09