Ελένη
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-391-096-1
Έλευσις, Αθήνα, 2002
Ελληνική, Νέα
€ 9.50 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
24 x 17 εκ, 293 γρ, 144 σελ.
Ελληνική, Αρχαία (γλώσσα πρωτοτύπου)
Περιγραφή

Απέναντι σε μια προσωπικότητα που αποτελεί την πιο παρεξηγημένη γυναικεία μορφή του Τρωικού κύκλου, σε μια αντιηρωική μορφή γεμάτη πάθη, λάθη και ελαττώματα, ο Ευριπίδης στέκεται προβληματισμένος και σώζει την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή την ηρωίδα του από την καταδίκη.
Θύτης και θύμα των συγκυριών η Ελένη, το εύκολο ανάθεμα των γυναικών της πατρίδας της και η ενσάρκωση της ομορφιάς και της απάτης μαζί αποτελεί τον αντίποδα της Ιφιγένειας. Παρθένα η Ιφιγένεια - μοιχός η Ελένη, θύμα η Ιφιγένεια - θύτης η Ελένη, ενσάρκωση του αγνού και του ωραίου η Ιφιγένεια - ενσάρκωση του πόθου και του πάθους η Ελένη. Και οι δυο μαζί στη δίνη ενός πολέμου που σημάδεψε την Ελλάδα και τον σημάδεψαν με την παρουσία - απουσία τους.
Ενώ οι Αχαιοί επιστρέφουν στην Τροία, ο Μενέλαος ξεπέφτει θαλασσοδαρμένος στην Αίγυπτο για να ζητήσει βοήθεια. Εκεί έχει βρει καταφύγιο, βοηθημένη από την Ήρα, η Ελένη προστατευόμενη του ντόπιου βασιλιά. Όταν αυτός πεθαίνει ο γιος του Θεοκλύμενος τη ζητά για γυναίκα του, αυτή αρνείται ενώ εκείνη την ώρα φτάνει τυχαία στο παλάτι ο Μενέλαος. Ακολουθεί μια κορυφαία στιγμή αναγνώρισης και οι δυο τους βοηθούμενοι από τον `από μηχανής Θεό` γλιτώνουν την τελευταία στιγμή για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Ο Ευριπίδης μέσα από τις παραπάνω τραγωδίες επιβεβαιώνει το θαυμασμό και την εκτίμησή του στη Γυναίκα - άνθρωπο - μάνα - σύζυγο και εκφράζει πανηγυρικά την απέχθεια και τον αποτροπιασμό του για τον πόλεμο.