Ελένη
Εξαντλημένο
ISBN: 978-960-391-096-1
Έλευσις, Αθήνα, 2002
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Ελληνική, Αρχαία
€ 9.50 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 293 γρ., 144 σελ.
Περιγραφή

Απέναντι σε μια προσωπικότητα που αποτελεί την πιο παρεξηγημένη γυναικεία μορφή του Τρωικού κύκλου, σε μια αντιηρωική μορφή γεμάτη πάθη, λάθη και ελαττώματα, ο Ευριπίδης στέκεται προβληματισμένος και σώζει την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή την ηρωίδα του από την καταδίκη.
Θύτης και θύμα των συγκυριών η Ελένη, το εύκολο ανάθεμα των γυναικών της πατρίδας της και η ενσάρκωση της ομορφιάς και της απάτης μαζί αποτελεί τον αντίποδα της Ιφιγένειας. Παρθένα η Ιφιγένεια - μοιχός η Ελένη, θύμα η Ιφιγένεια - θύτης η Ελένη, ενσάρκωση του αγνού και του ωραίου η Ιφιγένεια - ενσάρκωση του πόθου και του πάθους η Ελένη. Και οι δυο μαζί στη δίνη ενός πολέμου που σημάδεψε την Ελλάδα και τον σημάδεψαν με την παρουσία - απουσία τους.
Ενώ οι Αχαιοί επιστρέφουν στην Τροία, ο Μενέλαος ξεπέφτει θαλασσοδαρμένος στην Αίγυπτο για να ζητήσει βοήθεια. Εκεί έχει βρει καταφύγιο, βοηθημένη από την Ήρα, η Ελένη προστατευόμενη του ντόπιου βασιλιά. Όταν αυτός πεθαίνει ο γιος του Θεοκλύμενος τη ζητά για γυναίκα του, αυτή αρνείται ενώ εκείνη την ώρα φτάνει τυχαία στο παλάτι ο Μενέλαος. Ακολουθεί μια κορυφαία στιγμή αναγνώρισης και οι δυο τους βοηθούμενοι από τον `από μηχανής Θεό` γλιτώνουν την τελευταία στιγμή για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Ο Ευριπίδης μέσα από τις παραπάνω τραγωδίες επιβεβαιώνει το θαυμασμό και την εκτίμησή του στη Γυναίκα - άνθρωπο - μάνα - σύζυγο και εκφράζει πανηγυρικά την απέχθεια και τον αποτροπιασμό του για τον πόλεμο.


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2023-09-01 13:12:14