Εκπαίδευση και κοινωνιολογία
Επιμέλεια κειμένου: Καλεράντε, Ευαγγελία
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-333-755-3
Γρηγόρη, Αθήνα, 1/2013
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 17.92 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 223 σελ.
Περιγραφή

Το βιβλίο του E. Durkheim εντάσσεται στα ειδικά εκπαιδευτικά εγχειρίδια, που προσεγγίζουν το θέμα της εκπαίδευσης, αναδεικνύοντας τις κοινωνικές διαστάσεις και τα ευρύτερα πολιτισμικά, πολιτικά και ιδεολογικά πλαίσια. Ο πρόλογος και ο σχολιασμός του έργου του Durkheim, αποβλέπει στην ανάδειξη των εννοιολογημάτων για την οργάνωση των εκπαιδευτικών συστημάτων και το ρόλο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στη διαμόρφωση του κοινωνικού υποκειμένου.
Παρουσιάζεται η εκπαίδευση ως πολυσύνθετη διαδικασία που διαμορφώνεται στο χωροχρόνο μέσα στον οποίο καθορίζεται το περιεχόμενό της και ο ρόλος της. Προβάλλεται ο ρόλος της Κοινωνιολογίας στην ερμηνεία των εκπαιδευτικών ζητημάτων, προκειμένου να επιτευχθεί η εκτύλιξη της δυναμικής σχέσης εκπαίδευσης-κοινωνίας. Η Κοινωνιολογία εξετάζει τα εκπαιδευτικά θέματα, τα οποία δεν είναι αυθαίρετες κατασκευές, αλλά γεγονότα που προσεγγίζονται και ερμηνεύονται με επιστημονική μέθοδο.
Στο βιβλίο, εκτός από τον αναλυτικό πρόλογο, περιλαμβάνεται εκτενής σχολιασμός σε ζητήματα θεωρίας και βιογραφικές αναφορές που βοηθούν τον αναγνώστη στην προσέγγιση του συγκεκριμένου έργου του Durkheim. Παράλληλα, παρατίθεται ελληνική και ξενόγλωσση βιβλιογραφία που αξιοποιήθηκε από την επιμελήτρια στη μελέτη και συγγραφή του προλόγου, της εισαγωγής και των σχολίων.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Πρόλογος για την ελληνική έκδοση
Εισαγωγή για την ελληνική έκδοση
Α. Εισαγωγή
Β. Ενδεικτική Βιβλιογραφία
Γ. Χρονολογία Εκπαιδευτικών Μεταρρυθμίσεων
Πρόλογος
Εισαγωγή
Κεφάλαιο 1: Η εκπαίδευση, η φύση και ο ρόλος της
Κεφάλαιο 2: Η φύση και η μέθοδος διδασκαλίας
Κεφάλαιο 3: Παιδαγωγική και Κοινωνιολογία
Κεφάλαιο 4: Η εξέλιξη και ο ρόλος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Γαλλία
Βιβλιογραφία υποσημειώσεων

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2014-01-01 00:00:00