Διεθνή λογιστικά πρότυπα 2009
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-02-2297-5
Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα, 12/2008
5η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 116.60 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Σκληρόδετο
29 x 22 εκ, 3,226 γρ, 532 σελ.
τ. 2
Περιγραφή

Η Διεθνής Ομοσπονδία Λογιστών ΙFAC, έθεσε ως στόχο την ανάπτυξη και βελτίωση ενός συντονισμένου ανά το παγκόσμιο λογιστικού επαγγέλματος με εναρμονισμένα λογιστικά και ελεγκτικά πρότυπα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαιτεί όπως από το 2005, όλες οι δημόσιες εταιρείες της ΕυρωπαϊκήςΈνωσης ετοιμάζουν τις χρηματοοικονομικές τους καταστάσεις σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα. Τα κράτη-μέλη δικαιούνται να επεκτείνουν την εφαρμογή τους και στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις των υπολοίπων εταιρειών. Τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα αποτελούν την κωδικοποίηση των λογιστικών αρχών, κανόνων και πολιτικών που πρέπει να ακολουθούνται από λογιστές και ελεγκτές κατά την ετοιμασία των χρηματοοικονομικών καταστάσεων των επιχειρήσεων.

Ο αποκλειστικός σκοπός του Συμβουλίου Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (International Accounting Standards Board), που εδρεύει στο Λονδίνο, είναι να εκδίδει ψηλής ποιότητας, κατανοητά και εφαρμόσιμα λογιστικά πρότυπα που απαιτούν την παρουσίαση διαφανών και συγκρίσιμων πληροφοριών στις οικονομικές καταστάσεις των επιχειρήσεων.

Είναι αξιοσημείωτο να αναφερθεί ότι ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) έχει υιοθετήσει αυτά τα πρότυπα από το 1981 και όλα τα μέλη του έχουν υποχρέωση να παρουσιάζουν τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις των επιχειρήσεων σύμφωνα με τα διεθνή αυτά πρότυπα. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι γιατί στο θέμα της υιοθέτησης των λογιστικών και ελεγκτικών προτύπων η Κύπρος έχει προηγηθεί της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η έκδοση στην Ελληνική γλώσσα που έχετε στα χέρια σας αποτελεί προσπάθεια των συγγραφέων που στόχο έχει τη βοήθεια των Ελληνόφωνων χρηστών στη διεκπεραίωση της εργασίας τους.

Χαιρετίζω την παρούσα έκδοση και συγχαίρω τους συγγραφείς του έργου αυτού για την προσπάθεια τους.

(από τον πρόλογο του Πανίκου Τσιαϊλή, Προέδρου Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου)

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ
2. ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΛΠ 21
3. ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΣΕ ΞΕΝΟ ΝΟΜΙΣΜΑ
4. ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ
5. ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ
6. ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
7. ΕΝΑΡΞΗ ΙΣΧΥΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΑΣΗ
8. ΛΥΣΕΙΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΩΝ