Δημόσια οικονομική και δημόσια πολιτική
Αρμοδιότητες και περιορισμοί του κρατικού παρεμβατισμού
Public Finance and Public Policy (τίτλος πρωτοτύπου)
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-02-2603-4
Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα, 7/2013
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Αγγλικά
€ 95.40 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
21 x 28 εκ., 2,146 γρ., 907 σελ.
Περιγραφή

Σκοπός του `Δημόσια οικονομική και δημόσια πολιτική` είναι να παρουσιάσει με κατανοητό τρόπο την επιλογή μεταξύ της αποκλειστικής στήριξης στις αποφάσεις της αγοράς και της αξιοποίησης της δημόσιας χρηματοδότησης και της δημόσιας πολιτικής από τις κυβερνήσεις προκειμένου να βελτιώσουν τα αποτελέσματα της αγοράς.
Το βιβλίο επικεντρώνεται στην επίτευξη των κοινωνικών στόχων της αποδοτικότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης είτε μέσω των αγορών είτε μέσω της δημόσιας χρηματοδότησης και της δημόσιας πολιτικής των κυβερνήσεων.
Στις σελίδες του τόμου εισάγονται έννοιες δημόσιας επιλογής και πολιτικής οικονομίας, αναπτύσσονται τα πολιτικά και γραφειοκρατικά προβλήματα εντολέα-εντολοδόχου που συνιστούν αιτία περιορισμού της κρατικής παρέμβασης, τίθενται ερωτήματα σχετικά με θεσμούς και συστήματα διακυβέρνησης, διερευνώνται τα δημόσια αγαθά, η φορολογία και η ομολογιακή χρηματοδότηση των δημόσιων δαπανών, εξετάζονται οι διορθώσεις της αγοράς (εξωτερικότητες και πατερναλιστικές δημόσιες πολιτικές), η ψηφοφορία, τα προνοιακά δικαιώματα και η επιλογή της δομής της φορολογίας και της φορολογικής βάσης. Τέλος συνοψίζονται τα στοιχεία και οι αιτίες της διεύρυνσης του δημόσιου τομέα και εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο η εμπιστοσύνη ή το κοινωνικό κεφάλαιο επηρεάζουν την ανάγκη για κρατική παρέμβαση.
Στην ανάλυση έχουν ενσωματωθεί έννοιες συμπεριφορικής οικονομίας και πειραματικά αποτελέσματα ενώ στο τέλος του βιβλίου παρατίθενται ερωτήματα που υποκινούν τη συζήτηση για τη θεματολογία κάθε ενότητας. Στο τέλος δε κάθε κεφαλαίου υπάρχει εκτεταμένος βιβλιογραφικός οδηγός για περαιτέρω διερεύνηση και πιο εξειδικευμένη ανάλυση ζητημάτων που θίγονται στις σελίδες του τόμου.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ
ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΓΑΘΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΓΑΘΑ
ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Η ΨΗΦΟΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
ΠΡΟΝΟΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΘΕΜΑΤΩΝ

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2021-03-17 18:29:03