Δημήτρης Ζ. Πουλιανός
Ο ζωγράφος: 1899-1972
Επιμέλεια κειμένου: Θέμελης, Πέτρος Γ., 1936 - 2023
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-88697-2-1
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 72.02 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Δερματόδετο
25 x 31 εκ., 1,740 γρ., 215 σελ.
Περιγραφή

Όπως αναφέρει στο σημείωμα της Εταιρείας Ικαριακών Μελετών ο πρόεδρός της Χριστόδουλος Ξενάκης, ο ζωγράφος Δημήτρης Πουλιανός υπήρξε ιδιαίτερα παραγωγικός, με αποτέλεσμα, μεγάλος αριθμός έργων του, που βρίσκονται διασκορπισμένα σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, να μην καταστεί δυνατόν να εντοπισθούν, να φωτογραφηθούν, να μελετηθούν και να συμπεριληφθούν στην παρούσα έκδοση. Ένα δεύτερο χαρακτηριστικό του ζωγράφου, εκτός της πλούσιας παραγωγής του, ήταν και η δημιουργία πολλαπλών "αντιτύπων" ή παραλλαγών πάνω στο ίδιο θέμα, όπως "Χειμώνας", "Άνοιξη", "Τρικυμία", "Ζευγάς" κ.λπ. Δεν κατέστη έτσι δυνατό να συγκεντρωθούν όλες οι παραλλαγές των ίδιων θεματικών ενοτήτων, ούτε και κρίθηκε σκόπιμο να συμπεριληφθούν όλες στον παρόντα πρώτο τόμο του έργου του.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο ζωγράφος δεν έδινε τίτλο στα έργα του, το θεωρούσε προφανώς περιττό, ούτε και ανέγραφε πάντα την ημερομηνία δημιουργίας του κάθε πίνακα. Προτιμήθηκε, για ευνόητους λόγους, αντί της χρονολογικής η ειδολογική, κατά θεματικές ενότητες κατάταξη των πινάκων του.

Η φωτογράφηση των έργων του Δ. Πουλιανού, που βρίσκονται διασκορπισμένα σε ιδιωτικές συλλογές (με εξαίρεση όσων φυλάσσονται στην Εθνική Πινακοθήκη), δεν ήταν δυστυχώς πάντα επιτυχής, γιατί παρεμβάλλονταν οι υαλοπίνακες των κάδρων, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις είχε καλυφτεί και η υπογραφή του καλλιτέχνη, ενώ η μέτρηση των διαστάσεων ήταν αδύνατη.
Παρά τις δυσκολίες, πιστεύουμε ότι το εγχείρημα άξιζε τον κόπο, προκειμένου, σε αυτή τη φάση, να γίνει ευρύτερα γνωστό και να αξιολογηθεί δεόντως το σημαντικό έργο του Καριώτη ζωγράφου Δημήτρη Πουλιανού.

(από τον πρόλογο του Πέτρου Γ. Θέμελη)

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΣΗΜΕΙΩΜΑ Ε.Ι.Μ.
ΠΕΤΡΟΣ ΘΕΜΕΛΗΣ - ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΧΡΗΣΤΟΥ - Η ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΟΥΛΙΑΝΟΥ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΙΝΗΣ - Η ΦΙΛΙΑ ΕΝΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ζ. ΠΟΥΛΙΑΝΟΣ - Η ΤΕΧΝΗ ΣΤΟ ΥΠΑΙΘΡΟ
ΤΑ ΕΡΓΑ
ΤΟΠΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΖΕΥΓΑΡΙΑ - ΓΥΜΝΑ - ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ
ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΥΘΟΛΟΓΙΚΑ
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΚΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
ΕΚΘΕΣΕΙΣ - ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ - ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ Ζ. ΠΟΥΛΙΑΝΟΥ
ΕΠΙΛΟΓΟΣ (ΤΑΚΗΣ ΠΑΡΛΑΒΑΝΤΖΑΣ)

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2023-11-01 10:36:16