Δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-85918-7-5
WWF Ελλάς, Αθήνα, 2009
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Βιβλίο, Απροσδιόριστο δέσιμο
154 σελ.
Περιγραφή

Μέσα από τη σειρά των δέκα Οδηγών για την υποστήριξη του δύσκολου έργου της Κοινωνίας των Πολιτών, το WWF Ελλάς ελπίζει να συμβάλει αποφασιστικά στον κοινό αγώνα για αποτελεσματική αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης.

Οι πυρκαγιές αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που απειλούν τα δάση της χώρας μας, καταστρέφοντας κάθε χρόνο σημαντικά οικοσυστήματα και δασικές εκτάσεις υψηλής κοινωνικής σημασίας. Παρότι η φωτιά συνιστά ένα φυσικό φαινόμενο με ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στον οικολογικό κύκλο, οι σύγχρονες συνθήκες χρήσης της υπαίθρου, ανάπτυξης της παραθεριστικής κατοικίας και επέκτασης των οδικών προσβάσεων αυξάνουν τη συχνότητά τους σε τέτοιο βαθμό, ώστε να ξεπερνιέται κατά πολύ ο φυσικός τους ρόλος και να αποδεικνύονται καταστροφικές. Σε αυτό συντείνουν, φυσικά, και η ευρύτερη προβληματική κατάσταση σε ό,τι αφορά τη φύλαξη και διαχείριση των δασών, στοιχεία που τα καθιστούν ευάλωτα σε κάθε είδους πιέσεις και κακές πρακτικές, αλλά και η κλιματική αλλαγή, που με τη σειρά της αυξάνει την ευπάθεά τους και μεταβάλλει την αντοχή τους.

Η καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών αποτελεί ένα εξειδικευμένο ζήτημα, το οποίο απαιτεί ειδικές γνώσεις και εκπαίδευση, καθώς και άρτια οργάνωση. Για αυτούς τους λόγους, άλλωστε, η κυρια ευθύνη πρόληψης και κατααστολής των πυρκαγιών δεν μπορεί παρά να ανήκει στο Πυροσβεστικό Σώμα, τη Δασική Υπηρεσία και τους ειδικούς επιστήμονες. Παρ` όλα αυτά, κάθε πολίτης μπορεί να συνεισφέρει εθελοντικά σε αυτό το έργο, συνδράμοντας τις προσπάθειες των αρμόδιων υπηρεσιών είτε μέσα από προσωπική δράση είτε μέσω της οργάνωσης σε τοπικές ομάδες πολιτικής προστασίας. Άλλωστε, άσχετα από το πόσο άρτια οργανωμένη είναι η κρατική μηχανή, η άμεση και α αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών δεν μπορεί να είναι εφικτή χωρίς τη συνδορμή των πολιτών.
[...]
(από τον πρόλογο του βιβλίου)


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2014-01-01 00:00:00