Γράμματα σε ένα νέο αντιρρησία
Letters to a young contrarian (τίτλος πρωτοτύπου)
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-05-1099-7
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 12.68 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
21 x 14 εκ, 191 γρ, 149 σελ.
Αγγλικά (γλώσσα πρωτοτύπου)
Περιγραφή

Στο βιβλίο αυτό ο προκλητικός συγγραφέας Κρίστοφερ Χίτσενς εμπνέει τις μέλλουσες γενιές ριζοσπαστών, «ενοχλητικών», ανορθόδοξων, οργισμένων νέων και αντιφρονούντων. Διερευνά ένα ευρύ φάσμα «αντιστασιακών θέσεων», ανακαλώντας μέντορες όπως ο Εμίλ Ζολά, η Ρόζα Παρκς και ο Τζωρτζ Όργουελ.
Ο Χίτσενς οικτίρει την απώλεια της τέχνης της διαλεκτικής σκέψης στη σύγχρονη κοινωνία, καθώς και την εξαφάνιση της ειρωνείας, της σάτιρας και άλλων μορφών κριτικού ύφους. Ορίζει τη διαφωνία ως καθοριστικό στοιχείο της προσωπικής ακεραιότητας, της ενημερωμένης συζήτησης, της αληθινής προόδου - της ίδιας της δημοκρατίας.
Τα `Γράμματα σε ένα νέο αντιρρησία` εντάσσονται στη σειρά «Η Τέχνη του μέντορα», η οποία βασίζεται στα `Γράμματα σε ένα νέο ποιητή` του Ράινερ Μαρία Ρίλκε. Όπως το κείμενο από το οποίο εμπνέεται, η σειρά καλεί ηγετικές μορφές των τεχνών, επαγγελμάτων, ειδικοτήτων, εμμονών και αποστολών να συνεισφέρουν ένα κείμενο προορισμένο να διαμορφώσει και να εμπνεύσει τη σκέψη της επόμενης γενιάς και των επόμενων μετά από αυτή.
Οι περισσότεροι άνθρωποι, τον περισσότερο καιρό, προτιμούν ν` αναζητούν αποδοχή και ασφάλεια. Κι ούτε θα πρέπει να μας εκπλήσσει αυτό και, με την ευκαιρία, τέτοιες επιθυμίες δεν είναι καθαυτές καταγέλαστες. Εν τούτοις, σε όλες τις περιόδους υπάρχουν άνθρωποι που νιώθουν οι ίδιοι κατά κάποιον τρόπο εκτός. Και δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η ανθρωπότητα οφείλει όντως πολλά σε τέτοιους ανθρώπους, είτε επιλέγει ν΄ αναγνωρίσει το χρέος της είτε όχι. Είναι υπερβολική η προσδοκία να ζήσουμε σε μια εποχή στ` αλήθεια ευνοϊκή για τη διαφωνία.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Ι - XVIII
ΕΠΙΜΕΤΡΟ
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗ