Γλυκά με φρούτα
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-08-0395-2
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 45.58 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Σκληρόδετο
30 x 23 εκ, 1,653 γρ, 320 σελ.
Περιγραφή

Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας είναι το 8ο βιβλίο μου. Αφορμή για να εμπνευστώ το θέμα και τις συνταγές του ήταν το ταξίδι μου στο χωριό Anneyron της Γαλλίας, 100 χιλιόμετρα έξω από τη Λυών, όπου και παρακολούθησα ένα σεμινάριο που οργανώθηκε από τη μεγαλύτερη εταιρεία κατεψυγμένων φρούτων και χυμών, τη "Ravifruit", σχετικό με την παραγωγή και την τεχνική των κατεψυγμένων φρούτων και χυμών. Έτσι, είχα την ευκαιρία να κατανοήσω όλα όσα αφορούν στα φρούτα και τους χυμούς τους.
Όμως, πέρα από κάθε επιστημονική προσέγγιση σχετικά με τα φρούτα -που γίνεται εξάλλου χωριστά για το καθένα τους- εκείνο που με γοήτευε πάντα στα φρούτα είναι το μυστήριο που κρύβουν μέσα τους.
Θα έλεγε κανείς πως κάθε φρούτο ξεχωριστά, αλλά και όλα μαζί, είναι ένα πλατύ χαμόγελο του Δημιουργού στα Πλάσματά του. Είναι η πολύχρωμη απεικόνιση στιγμών ζωής, μα και ολόκληρης της ζωής... της ζωής μας.
Στιγμές (και ζωές) γλυκιές αλλά και ξινές, ακόμη και στιφές που αργούν να φύγουν από τη γεύση. Στιγμές που άλλους ενθουσιάζουν, κι άλλους τους αποθαρρύνουν. Στιγμές κατακόκκινες, γεμάτες πυρκαγιά, και στιγμές αχνοκίτρινες πλημμυρισμένες με κρυφές υποσχέσεις...
Και χρώματα, πολλά χρώματα, στις πιο μυστηριώδεις κι ανεξήγητες αποχρώσεις, χρώματα που σε προσκαλούν και σε προκαλούν, χρώματα που ο ανθρώπινος χρωστήρας δεν μπορεί να αποδώσει κι ας είναι τόσο πολλοί εκείνοι που το επιχείρησαν.
Δουλεύοντας με φρούτα καταλαβαίνει κανείς το μεγαλείο της Φύσης, αυτής της τόσο ταλαιπωρημένης Μάνας που μας στέλνει συνέχεια τα απεγνωσμένα μηνύματα της.
Κι όταν είσαι επαγγελματίας, όταν η δουλειά σου είναι να ψάχνεις και να βρίσκεις μικρές λεπτομέρειες που ξέρεις ότι θα ευχαριστήσουν τους συνανθρώπους σου, τότε αρχίζεις τους συνδυασμούς, μαγεύεσαι και συνεχίζεις, πάντα εκστατικός μπροστά στο αποτέλεσμα.
Κάθε φρούτο είναι και μια πρόκληση και για όσους με ξέρουν..., οι προκλήσεις δεν με αφήνουν αδιάφορο.

Στέλιος Παρλιάρος