Γιάννης Σμαραγδής: Επιλογές
Κυκλοφορεί
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 2.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
24 x 16 εκ, 49 γρ, 16 σελ.
Περιγραφή

Το μικρό αφιέρωμα του 5ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου αιώνα σε Έλληνες ντοκιμαντερίστες έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό, καθώς το έργο τους αν και έχει παρουσιαστεί στην τηλεόραση, δεν έχει προβληθεί σχεδόν καθόλου στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Στον Γιάννη Σμαραγδή οφείλουμε τα κινηματογραφικά δοκίμια, μια ιδιότυπη μορφή ντοκιμαντέρ γύρω από τους Έλληνες ποιητές και τους τόπους που τους ενέπνευσαν, στα οποία διαπλέκεται ο λόγος με την εικόνα. Επίσης, χρωστούμε όχι μόνο τις εικόνες μια άλλης Ελλάδας από τη τηλεοπτική σειρά "Η ΕΡΤ στη Βόρεια Ελλάδα", αλλά και αυτές μιας άλλης Αθήνας από τη σειρά "Μειδιώμεν καθ` οδόν".
Αν και τα περισσότερα από αυτά τα ντοκιμαντέρ γυρίστηκαν για λογαριασμό της τηλεόρασης σε 16mm, εν τούτοις υπερβαίνουν τον τηλεοπτικό χαρακτήρα τους, δίνοντας το στίγμα της εποχής και του τόπου που αναφέρονται.

Τα ντοκιμαντέρ του Σμαραγδή έχουν παιχτεί και διακριθεί στο εξωτερικό. Με τη μικρή αυτή επιλογή από το ογκώδες έργο του, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου Αιώνα, δίνει την ευκαιρία στους θεατές μας να γνωρίσουν και να απολαύσουν μερικά από τα χαρακτηριστικότερα ντοκιμαντέρ του, τα οποία θα προβληθούν για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη.

Δημήτρης Εϊπίδης