Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα
Ανίχνευση, παρασκευή, νομοθεσία, βιοασφάλεια (μελέτη αστοχίας)
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-8002-40-1
Έμβρυο, Αθήνα, 2006
1η έκδ. || Πλήρης
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 55.79 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 1,499 γρ., 633 σελ.
Περιγραφή

Οι διαρκώς αυξανόμενες διατροφικές κρίσεις (π.χ. διοξίνες, φυτοφάρμακα, κακή ποιότητα εμφιαλωμένων νερών, γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα) και η κλιμακούμενη δυσπιστία του καταναλωτή αποτέλεσαν τους κύριους λόγους για τη συγγραφή του παρόντος βιβλίου. Το παρόν βιβλίο αποσκοπεί στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του καταναλωτή για τις αρχές που πρέπει να διέπουν την ασφάλεια των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων (ΓΤΤ) και τη διαχείριση της επικινδυνότητας των τροφίμων αυτών. Δίνονται πολλά παραδείγματα τέτοιων νέων προϊόντων που έχουν εισαχθεί στην αγορά. Το βιβλίο χωρίζεται σε δέκα κεφάλαια:
1) Αναφέρεται η ορολογία και περιγράφονται τα πιθανά γενετικά τροποποιημένα συστατικά, γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και ζωοτροφές. Περιγράφεται η αξιολόγηση της επικινδυνότητας στην αξιολόγηση των ΓΤΤ. Παρουσιάζεται ο ρόλος των δημοσίων φορέων στην ανίχνευση ΓΤΤ καθώς και στην αξιολόγηση νέων ΓΤΤ.
2) Περιγράφονται οι μέθοδοι ανίχνευσης γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) και ΓΤΤ.
3) Αναφέρονται οι εφαρμογές της γενετικής τροποποίησης σε φυτά και ζώα, ΓΤ λαχανικά, κτηνοτροφικά φυτά, εφαρμογές της γενετικής τροποποίησης στην τεχνολογία τροφίμων και επιπτώσεις της γενετικής τροποποίησης στον άνθρωπο.
4) Η νομοθεσία της ΕΕ και ΗΠΑ για ΓΤ (καλλιέργεια, παραγωγή, εισαγωγές και εξαγωγές από/προς Τρίτες χώρες) περιγράφεται με αναλυτικά παραδείγματα της νομοθεσίας.
5) Γίνεται αναφορά στο Πλαίσιο της Βιοασφάλειας που διέπει την Γενετική Τροποποίηση, και την παρακολούθηση ΓΤ φυτών μετά την εισαγωγή τους.
6) Περιγράφονται τεχνικές αρχές εφαρμογής γενετικής τροποποίησης με έμφαση στη βιοασφάλεια, ανασκόπηση κινδύνων που ελλοχεύουν και πιθανών ωφελειών.
7) Περιγράφεται η εφαρμογή της βιοτεχνολογίας στο περιβάλλον.
8) Περιγράφεται η σχέση ανάμεσα σε ΓΤΤ και καταναλωτές.
9) Ερμηνεύεται η σχέση μεταλλαγμένων τροφίμων και βιοηθικής.
10) Εφαρμογή της ανάλυσης αστοχίας σε τρόφιμα που πιθανώς περιέχουν ΓΤ συστατικά.

Όπως φαίνεται και από τη δομή του βιβλίου ο στόχος είναι η σταδιακή εξοικείωση του καταναλωτή με τις έννοιες της γενετικής τροποποίησης και τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα.

Το βιβλίο έρχεται να καλύψει ένα κενό που υπάρχει στην ενημέρωση του μέσου καταναλωτή για θέματα ασφάλειας ΓΤΤ προσφέροντας, εκτός από ένα βασικό υπόβαθρο, και ικανό αριθμό απαραίτητων πρακτικών υποδείξεων και εφαρμογών σε θέματα εγκρίσεων νέων ΓΤΤ, θέματα καταναλωτών και ηθικής σε σχέση με τα μεταλλαγμένα.

Το βιβλίο αυτό απευθύνεται τόσο στους φοιτητές των πρώτων ετών των τμημάτων Βιολογίας, Ιατρικής, Γεωπονίας, Κτηνιατρικής και Χημείας ως ένα εισαγωγικό βοήθημα όσο και στον απλό καταναλωτή που θα ήθελε να έχει μία πληρέστερη ενημέρωση για θέματα ασφάλειας γενετικά τροποποιημένων τροφίμων.


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2024-01-24 14:09:59