Βουστροφηδόν και άλλα γραπτά
Chaos Phaos II. Chaos Phaos III. Boustrophedon. Ακρόπολης γη (τίτλος πρωτοτύπου)
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-325-534-5
Άγρα, Αθήνα, 6/2004
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Αγγλικά
€ 19.69 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 551 γρ., 345 σελ.
Περιγραφή

Ο Gregory Markopoulos ήταν από την αρχή της κινηματογραφικής του καριέρας ένας ερωτικός ποιητής του σινεμά. Υπήρξε επίσης ένας από τους πρωτοπόρους του New American Cinema. Αν σκεφτούμε τις μεγάλου μήκους ταινίες του με τη σειρά που γυρίστηκαν (και όχι προβολής τους), Twice a Man, The Illiac Passion, Himself as Herself, Galaxie, The Divine Damnation, Eros, o Basileus και τη μεταγενέστερη, Gammelion, μπορούμε να δούμε τη σταδιακή μείωση του αφηγηματικού ιστού, βλέπουμε, όμως (τα πορτρέτα του Galaxie αποτελούν εξαίρεση σ` αυτό), μια σταθερή αφοσίωση στο να ορίσει τον σωματικό και πνευματικό έρωτα στο σινεμά.
Στα τρία βιβλία του Gregory Markopoulos Χάος Φάος ΙΙ, Χάος Φάος ΙΙΙ και Βουστροφηδόν διατυπώνεται η θεωρία του για το σινεμά. Ακόμη και το ποίημά του Ακρόπολης γη είναι μια υπόμνηση, μια κωδικοποιημένη παρακαταθήκη προς τους `πιστούς` που μετέχουν των ιδεών του, να μην ξεχάσουν τις βασικές αρχές, να μην παρασυρθούν από τις `σειρήνες` του εντυπωσιασμού, της εμπορικότητας, της άσκοπης προσήλωσης στην αφηγηματικότητα, στην επανάληψη της πεπατημένης.
Τα κείμενά του είναι ένα κάλεσμα στην ανάμνηση της υψηλής αποστολής του κινηματογραφιστή και όσα αυτό κατά τον Gregory Markopoulos σημαίνει : υπομονή, επιμονή πάνω από την ένδεια, κριτική της κριτικής και της ιστορίας του σινεμά, αναζήτηση του προσωπικού ύφους, εργασία και επανανακάλυψη των βασικών στοιχείων που συνιστούν το ίδιο το κινηματογραφικό μέσον. Ο Markopoulos δεν συγχωρεί όσους συμβιβάζονται. Σαν ιερέας και απόστολος μιας νέας θρησκείας, ή σαν ένας ρομαντικός ποιητής που ο θάνατος τον κατατρέχει, στα κείμενά του φανερώνει την αγωνία να διασφαλίσει ότι οι αρχές που έθεσε και ο δρόμος που έχει χαράξει για τους τωρινούς και μελλοντικούς συνοδοιπόρους του, θα είναι ξεκαθαρισμένες ότι θα έχει φροντίσει και την παραμικρή λεπτομέρεια.
Τα γραπτά του, κείμενα προσωπικά και άλλα που διαβάστηκαν στο ακροατήριο με την ευκαιρία κάποιας προβολής ή παρουσίασης, φανερώνουν τις παραπάνω πλευρές του, αλλά και έναν καλλιτέχνη-`κατασκευαστή` που επινοεί, που αδιάκοπα αλλάζει και αναδιαμορφώνει τις συντεταγμένες του μέσου που υπηρετεί.
Το τρίτο βιβλίο, το Βουστροφηδόν, είναι το πιο συγκινητικό, το πιο προσωπικό και το πιο χαοτικό, με την ιδέα του για το Τέμενος σε πλήρη ανάπτυξη. Όλα τα επιχειρήματα του Markopoulos τελικά συνθέτουν το μεγάλο παζλ του νέου Σινεμά, του σινεμά για το σινεμά, και της συμμετοχής του Θεατή του 21ου αιώνα, μέσα από ένα υπερ-κείμενο μεσσιανικό, ένα μανιφέστο αποκαλυπτικού χαρακτήρα, τόσο ως προς τη γραφή όσο και ως προς το νόημα.


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

ROBERT BEAVERS: Προλογικό σημείωμα
Εισαγωγή της μεταφράστριας
ΧΑΟΣ ΦΑΟΣ ΙΙ
Προς μια νέα αφηγηματική μορφή στον κινηματογράφο
Ο ρυθμός που οδηγεί
Από το Fanshaweστο Swain
Galaxie
Αντιστοιχίες οσμών και οπτικών ερεθισμάτων
Προς μια νέα ηχητική συνοδεία στον κινηματογράφο
Η αδαμάντινη γέφυρα
Προς ένα δημιουργικό σύμπλεγμα προβολής
Η εξαγορά του αντιθέτου
ΧΑΟΣ ΦΑΟΣ III
Ο χρυσός ποιητής
Scorpio Rising
Προβολή σκέψεων
Αθώες διασκεδάσεις
Τσακισμένος από τους κριτικούς
Θεσμοί, έθιμα, τοπία
Ο κινηματογραφιστής ως θεραπευτής του μέλλοντος
Το γεγονός μέσα στην κάμερα
Επίσημος απολογισμός
ΒΟΥΣΤΡΟΦΗΔΟΝ
A
Ο σκοπός της αγάπης
Με άλλα λόγια είναι η γλώσσα του
Από τα πρώτα δημιουργικά βήματα μπροστά
Μια υψηλή τέχνη σε μια σκοτεινή εποχή
Η αντιληπτική ικανότητα του κινηματογραφιστή σε ενατένιση
'Και θα κατεβάσω πράγματα από τ' αστέρια'
Β
Η σύνθετη ψευδαίσθηση
Ο χώρος της διαίσθησης
Προς μια πλήρη τάξη
ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΓΗ
ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2023-01-10 16:10:48