Βούρλα - Τρούμπα
Μια περιήγηση στο χώρο του υποκόσμου και τη πορνείας του Πειραιά (1840-1968)
Επιμέλεια κειμένου: Ζερβός, Π. Μ.
Εξαντλημένο
ISBN: 978-960-89222-3-5
Τσαμαντάκη, Πειραιάς , 6/2010
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 16.88 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 20 εκ., 325 γρ., 206 σελ.
Περιγραφή

Ως συλλέκτης έχω μαζέψει εδώ και κάμποσα χρόνια ένα -επιτρέψτε μου να πω- αξιοσημείωτο αρχείο σχετικό με τον ευρύτερο Πειραιά. Τώρα, αν ρωτήσει κανείς `Γιατί ο Πειραιάς;`, θα μπορούσα να αραδιάσω ένα σωρό λόγους που θα ξέφευγαν κατά πολύ από τις προθέσεις ετούτου του βιβλίου. Θα περιοριστώ, ωστόσο, να αναφέρω δύο: την τοπική συνείδηση που με διακατέχει, όπως ακριβώς και πολλούς άλλους Πειραιώτες (τα παραδείγματα άφθονα)· και τη συνειδητοποίηση πως όσο μεγαλώνω τόσο αισθάνομαι την ανάγκη να κρατήσω ενθύμια από ένα παρελθόν που έζησα -ή έζησαν κοντινοί μου άνθρωποι- και που δε θα επιστρέψει ποτέ.
Ο δεύτερος λόγος αποτελεί τη βάση της αρχής των συλλεκτών για τα θέματα που τους ενδιαφέρουν. Γιατί όσο προχωράει η έρευνα στο παρελθόν και βρίσκονται στοιχεία και ντοκουμέντα που αντικειμενικά δείχνουν ένα στόχο τόσο φουντώνει το πάθος του συλλέκτη και νιώθει πως ζει περισσότερο και πως μακραίνει η ζωή του.
Καθώς περνούσαν τα χρόνια, συνειδητοποίησα πως είχα σκόρπια εδώ κι εκεί διάφορα στοιχεία σχετικά με την πορνεία και τον εν γένει υπόκοσμο του Πειραιά - στοιχεία που συνοψίζονται σε δύο περιοχές: τα Βούρλα και την Τρούμπα. Τότε διαπίστωσα πως δεν υπάρχει στην ελληνική βιβλιογραφία κανένα συγκεντρωμένο βιβλίο γι` αυτό το θέμα, εκτός μόνον από προσωπικές μαρτυρίες και αφηγήσεις.
Απ` αυτή τη διαπίστωση ξεπήδησε και η ιδέα για το βιβλίο που κρατάτε. Κι απ` τη στιγμή που η ιδέα έγινε επιθυμία, βάλθηκα να εντοπίσω οποιαδήποτε πληροφορία μπορούσε να μου φανεί χρήσιμη. [...]


[Απόσπασμα από το κείμενο της εισαγωγής της έκδοσης]


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2023-09-01 13:12:14