Βιολογική γεωργία
Φυτική παραγωγή
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-85961-3-9
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 45.65 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
21 x 28 εκ., 891 γρ., 295 σελ.
Περιγραφή

[...] Η επιτυχία στη φυτική παραγωγή στηρίζεται στη σωστή επιλογή του είδους και ποικιλίας αλλά και στη διαχείριση του φυτικού υλικού με τους παράγοντες του κλίματος και, κυρίως, του εδάφους. Οι δύο τελευταίοι παράγοντες βρίσκονται σε ένα διαρκής αλληλεπηρεασμό με τα αναπτυσσόμενα φυτά. Στη γεωργία, και ειδικότερα στη βιολογική παραγωγή-γεωργία, ιδιαίτερη αξία αποδίδεται στην "παραγωγική ικανότητα ενός οικοτόπου". Ο όρος αυτός περιλαμβάνει το άθροισμα του εδάφους + την παραγωγικότητα του κλίματος.
[...] Έχοντας υπόψη την υπάρχουσα ήδη στενότητα στην εξεύρεση διαθέσιμων για γεωργική χρήση γαιών, τις επερχόμενες αλλαγές του κλίματος, τους φόβους λόγω μείωσης των αποθεμάτων του νερού, την επιβάρυνση του περιβάλλοντος και τη μόλυνση των περισσοτέρων τροφίμων, η στρατηγική των υπευθύνων και εκείνων που λαμβάνουν τις αποφάσεις θα πρέπει να εδράζεται στην εξεύρεση αποδοτικών φυτών και στην εφαρμογή συστημάτων παραγωγής με μελλοντικής και όχι με πρόσκαιρη προοπτική.
[...]Η μελλοντική πορεία της βιολογικής γεωργίας στην Ε.Ε., όπως και στις άλλες αναπτυγμένες χώρες, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη συμπεριφορά του καταναλωτικού κοινού. Το εμπόριο έχει θέση κλειδί σχετικά με την παραπέρα εξέλιξη της βιολογικής γεωργίας, διότι η ζήτηση των βιολογικών προϊόντων είναι, μέχρι αυτή τη στιγμή, ανοδική και οι τιμές θεωρείται σκόπιμο να διαμορφώνονται σε λογικά επίπεδα. Η άσκηση ισχυρής πίεσης στις τιμές των βιολογικών προϊόντων από την πλευρά του εμπορίου είναι δυνατόν να δημιουργήσει προβλήματα, τα οποία θα έχουν σχέση με μια έντονη εξειδίκευση και εντατικοποίηση κάποιων καλλιεργειών ή κλάδων, με κατάληξη των αλλοίωση εξ αυτού της αρχικής δομής της βιολογικής εκμετάλλευσης. Οι εκμεταλλεύσεις εκείνες που εφαρμόζουν κλειστά, όσο αυτό είναι δυνατό, συστήματα φυτικής και ζωικής παραγωγής, εμφανίζουν μεγαλύτερη σταθερότητα σ` αυτής της μορφής των επιδράσεων.


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2014-01-01 00:00:00