Βατερλώ 1815
Η μάχη που έκρινε την τύχη της Ευρώπης
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-6740-79-4
Περισκόπιο, Αθήνα, 2/2009
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 5.97 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
28 x 21 εκ, 363 γρ, 90 σελ.
Περιγραφή

Τον Ιούνιο του 1815 οι ισχυρότεροι στρατοί της Ευρώπης παρατάχθηκαν κοντά στο μικρό άσημο χωριό Βατερλώ. Αντιμέτωποι τέθηκαν δύο από τους διασημότερους στρατηγούς της παγκόσμιας ιστορίας: ο μεγαλοφυής Ναπολέων, αυτοκράτορας της Γαλλίας και ο αήττητος «σιδερένιος» δούκας Oυέλλινγκτον, διοικητής των βρετανο-ολλανδικών δυνάμεων. Στο πλευρό του τελευταίου τέθηκε ο ορκισμένος εχθρός του Βοναπάρτη, ο αδάμαστος Μπλύχερ, επικεφαλής των πρωσικών δυνάμεων.

Η αποφασιστική μάχη που θα έκρινε την τύχη της Ευρώπης ξεκινούσε.

Στο συναρπαστικό αυτό βιβλίο διερευνώνται όλα τα ιστορικά στοιχεία με σκοπό την εξαγωγή ενός αντικειμενικού συμπεράσματος όσον αφορά τα αίτια της ήττας του Ναπολέοντα.

Καταξιωμένοι συγγραφείς απομυθοποιούν την «καθολική» κινητοποίηση της Γαλλίας για την ύστατη αναμέτρηση, αναλύουν διεξοδικά τη μάχη του Βατερλώ, επεξηγούν τη στρατηγική των αντιπάλων και τα αποτελέσματά της και αναδεικνύουν τα τραγικά λάθη της γαλλικής ηγεσίας τα οποία οδήγησαν στη μοιραία ήττα. Επιπλέον ξετυλίγεται η θυελλώδης όσο και βραχύχρονη πορεία του Ναπολέοντα από την απόδραση από τη νήσο Ελβα μέχρι την τελική καταστροφή στο Βατερλώ. Ακόμη παρουσιάζεται μια γλαφυρή αναπαράσταση της μάχης από την πένα των σπουδαιότερων λογοτεχνών του 19ου αιώνα.

Τα κείμενα εμπλουτίζονται με σύγχρονες φωτογραφίες από το πεδίο της μάχης, πίνακες εποχής, πρωτότυπους χάρτες, καθώς και εξαιρετικές αναπαραστάσεις στολών του Γιάννη Μυλωνά, ειδικού ενδυματολόγου-οπλογνώστη του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών.