Απώλειες και διεργασία πένθους
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-9535-60-1
Νήσος, Αθήνα, 4/2013
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 12.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
192 σελ.
Περιγραφή

Κάθε ανθρώπινο ον είναι ταγμένο να συναντήσει πολλές συνθήκες αποχωρισμού και απώλειας. Η λέξη `πένθος`, η οποία ξεπηδά από το ρήμα πάσχω, σηματοδοτεί την αμετάκλητη απουσία ενός ψυχικά πολύτιμου αντικειμένου. Ορίζει ακόμη μια κρίσιμη στιγμή για κάθε υποκείμενο. Η ζωή συνθλίβεται, ο κόσμος αδειάζει και συρρικνώνεται, οι παραστάσεις τρεμοσβήνουν, ο λόγος φτωχαίνει και αγκομαχά, η επικοινωνία με τους άλλους μοιάζει με χάσιμο χρόνου, η μελαγχολική καταβρόχθιση προβάλλει απειλητικά.
Όμως αυτό το οδυνηρό εντύπωμα κινητοποιεί μια σύνθετη ψυχική εργασία που ίσως αποτελέσει μια πολύτιμη πρόσκτηση. Ένα πένθος που έχει διανύσει την πορεία του, παρά τα όποια κατάλοιπα μπορεί να αφήσει, προσφέρει την αίσθηση μιας λυτρωτικής νοσταλγίας και ζωντανεύει τις προσδοκίες ψυχικής επαναγέννησης.
Τα άρθρα αυτής της μονογραφίας δίνουν ένα στίγμα της σύγχρονης ψυχαναλυτικής συνεισφοράς για την εργασία του πένθους. Οι συγγραφείς ανατρέχουν, συχνά με κλινικά παραδείγματα, σε πολύ πρώιμες στιγμές απώλειας, σε διαγενεαλογικά τραύματα, σε ιστορικές εγγραφές, αλλά και στη μάχη με το άγνωστο και το απρόσμενο που είναι συνυφασμένα με την ανθρώπινη περιπέτεια. Υπογραμμίζουν ακόμη τη σημασία του αντικειμένου, τις δυσκολίες ρευστοποίησης και μετασχηματισμού των επενδύσεων, την ανάδυση νέων ψυχικών παραγώγων και την αναζωπύρωση της δημιουργικής δυνατότητας, τα οποία μπορεί να ανακινήσει η διεργασία πένθους.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

RENE ROUSSILLON
Το πένθος του πένθους και η μελαγχολία
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΜΠΕΡΑΤΗ
Απώλεια αντικειμένου - πένθος
ΟΛΓΑ ΜΑΡΑΤΟΥ
Μετατραυματικό στρες και παθολογικό πένθος
Η περίπτωση του Νίκου
ΝΤΕΝΥ ΠΑΝΙΤΣ
Πολλαπλές απώλειες - παιδικός εφιάλτης
ΑΡΙΣΤΕΑ ΣΚΟΥΛΙΚΑ
Οι παθολογικές αντικαταθλιπτικές άμυνες του βρέφους και ο μετασχηματισμός τους
ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΖΑΡΙΔΗΣ
Πένθος και δημιουργικότητα - μια ψυχαναλυτική άποψη
ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
Από το πρωταρχικό στα οιδιπόδεια πένθη
Οι περιπέτειες της διαδρομής
ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ
Το πένθος, η ιστορία και το νόημα
ΧΡΗΣΤΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
Νόστος
Οι συγγραφείς του τόμου