Άπαντα 3
Εις τους απαίδευτους κύνας, Συμπόσιον ή κρόνια, Εις τον βασιλέα Ήλιον προς Σαλούστιον
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-352-278-2
Κάκτος, Αθήνα, 3/1994
Γλώσσα: Ελληνική, Αρχαία || Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Ελληνική, Αρχαία
€ 12.72 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
13 x 21 εκ., 283 σελ.
τ. 3
Περιγραφή

ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΠΑΙΔΕΥΤΟΥΣ ΚΥΝΑΣ: Κριτική θεώρηση της φιλοσοφίας των κυνικών και γραφική παρουσίαση των οπαδών του ρεύματος αυτού κατά την εποχή του συγγραφέα.
ΣΥΜΠΟΣΙΟΝ Ή ΚΡΟΝΙΑ: Ο Ρωμύλος καλεί σε συμπόσιο τους θεούς και τους καίσαρες για να συνεορτάσουν τα Κρόνια. Την είσοδο των αυτοκρατόρων, από τον Ιούλιο Καίσαρα ως τον Κωνσταντίνο, σχολιάζει σκωπτικά ο Σειληνός. Προβολή των πολιτικών και θρησκευτικών πεποιθήσεων του Ιουλιανού.
ΕΙΣ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΕΑ ΗΛΙΟΝ ΠΡΟΣ ΣΑΛΟΥΣΤΙΟΝ: Ο Ιουλιανός, ως ένθερμος οπαδός του Ήλιου Μίθρα, υμνεί τον προστάτη θεό της Αιώνιας Πόλης για την ημέρα της γιορτής του, την 25η Δεκεμβρίου. Χαρακτηριστικό δείγμα θρησκευτικού λυρισμού.
Ο Ιουλιανός γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 331 μ.Χ. Σπούδασε στη γενέτειρά του, στη Νικομήδεια και στην Αθήνα και ασπάστηκε τις ιδέες του Νεοπλατωνισμού. Στο βραχύ διάστημα κατά το οποίο βρέθηκε στον θρόνο του Βυζαντίου (από το 361 έως το 363 οπότε πέθανε μετά από τραυματισμό του σε εκστρατεία κατά των Περσών) η πολιτική του στον τομέα της θρησκείας -πολιτική οφειλόμενη στη λατρεία του για τα αρχαία γράμματα και στην έλξη που του ασκούσαν τα μυστήρια των ανατολικών δογμάτων- ευνόησε κάποιαν αναβίωση ειδωλολατρικών ιδεών και εκδηλώσεων, κίνηση που έσβησε μαζί με τον ίδιο και τον συνέδεσε με το ιστορικό παρώνυμο αποστάτης και με το ανάθεμα των χριστιανών. Από τις πλέον ενδιαφέρουσες και αμφιλεγόμενες ιστορικές προσωπικότητες, ο Ιουλιανός αποτύπωσε τις ιδέες του στις πραγματείες, τους λόγους και τις επιστολές του, για να τύχει αντικειμενικότερης αποτίμησης πολύ μετά την εποχή του, στα χρόνια του Διαφωτισμού.


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2021-03-17 18:28:52