Αντικουλτούρα
Η ανάδυση ενός νέου κοινωνικού υποκειμένου μετά το 1980
Συλλογικό έργο
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-9728-03-4
Ιδιομορφή, Σπάρτη, 11/2012
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 14.84 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
192 σελ.
Περιγραφή

Η αναδίφηση του πρόσφατου παρελθόντος, που επιχειρεί με τα ατελή της μέσα η παρούσα έκθεση-έρευνα, τελείται σε κομβική περίοδο: το 2012 δεν σημαίνει μόνο τον θυελλώδη τερματισμό της εγχώριας Μεταπολίτευσης, αλλά και την αλλαγή Παραδείγματος για την Ευρώπη και τις δυτικές δημοκρατίες.
Ενώ λοιπόν το μέλλον μας έρχεται σαν αναδυόμενος σωρός ερειπίων, τυπικά μπενγιαμινικά, εμείς στρέφουμε το βλέμμα μας προς το παρελθόν, για να ξαναδούμε, μάλλον να ανασυστήσουμε, το παλαιό οικοδόμημα που τώρα γκρεμίζεται, το οικοδόμημα που χτίσαμε και μας έχτισε. Κοιτάμε κυρίως τους κρυφούς αρμούς του και τα υπόγεια θεμέλια, τις αθέατες όψεις, ό,τι διαπερνούσε υπόγεια τον κυρίαρχο λόγο και τον υπονόμευε ή τον μετατόπιζε. Κοιτάμε ό,τι γονιμοποιούσε το μέλλον, όχι μόνο ως αντίσταση στην επελαύνουσα βαρβαρότητα των ύστερων χρόνων, αλλά και ως τροχιοδεικτικά μιας ζωής με σύνεση και ελευθερία, μιας ένυλης ουτοπίας.
Η πρώτη έκθεση undergroung είχε απρόσμενα μεγάλη επιτυχία. Κανείς δεν περίμενε ότι η σημερινή μητροπολιτική Αθήνα θα διψούσε τόσο πολύ να μάθει τις αναζητήσεις και τα ξεχασμένα ίχνη των πρωτο-μπήτνικ και χίπστερ της σκληρής μετεμφυλιακής περιόδου, από το `50 ως το 1967, τα ροκ και χίππικα φανερώματα μες στη δικτατορία, τις παράξενες διαδρομές του σιτουασιονισμού, της αντιψυχιατρικής, της ψυχεδέλειας, των ριζοσπαστικών κόμικς, της αυτονομίας, μες στην τέχνη και τα περιθωριακά κινήματα της πρώτης μεταπολίτευσης.
Ώστε το αθηναϊκό αντεργκράουντ ωρίμασε, διευρύνθηκε, μεγάλωσε, έγινε μέινστριμ. Μέινστριμ; Όχι ακριβώς. Ποτέ εντελώς. Τα περιοδικά, οι συγγραφείς, οι καλλιτέχνες, οι ιδέες και οι φόρμες του παράλληλου αυτού ρεύματος, του αδιαφοροποίητου και πολύμορφου, χρησιμοποιήθηκαν, εξετράπησαν, χρηματίστηκαν, λεηλατήθηκαν, `βεληλώθηκαν`, αλλά ποτέ δεν εξαντλήθηκαν και δεν υποτάχτηκαν ολοσχερώς. Πάντα κάτι διέφευγε, κι αυτό το κάτι, το αντιστασιακό και ανυπόταχτο, το αμφιβάλλον, ήταν η κρίσιμη μάζα από την οποία προέκυπτε μια επόμενη γενιά ανθρώπων, ιδεών, έργων κ.ο.κ. Το διαφεύγον, το διαλείπον, το καταραμένο απόθεμα. Αυτό το διαφεύγον και πάντα δραστικό απόθεμα το ονομάσαμε συμβατικά, για την οικονομία τούτης της συναγωγής, Αντικουλτούρα. Όχι με την έννοια των αμερικανικών και ευρωπαϊκών σίξτις, αλλά περισσότερο με την έννοια που πήρε η αντικουλτούρα μετά το `70, μετά τις διαψεύσεις του `68, μετά ακόμη και τα πρώτα κινήματα της αντι-παγκοσμιοποίησης. Η Αντικουλτούρα που περιέχεται σε αυτή την έκθεση-έρευνα, υπό αυτή την έννοια, κατοπτρίζει τις πνευματικές διεργασίες για το ξεπέρασμα του κόσμου του Νταβός από τον κόσμο του Πόρτο Αλλέγκρε, όπως το έχει θέσει ο Ιμάνουελ Βαλερστάιν στο πρόσφατο παρελθόν, το παρελθόν που πραγματευόμαστε grosso modo.

Νίκος Γ. Ξυδάκης - Αντικουλτούρα αναδυομένη
Παντελής Αραπίνης - Όταν η στάση δημιουργεί τέχνη II
Γιώργος Κώτσου, Κώστας Σάκουλης - Το περιοδικό 'CONVOY' 1985-1995
Γιάννης Κολοβός - Στρουθοκάμηλος: η μόνη πραγματική underground τραγουδίστρια. Η μουσική της 'υπόγειας σκηνής', 1980-2012. Αναδρομή στο μέλλον...
Ματθαίος Τσιμιτάκης - Η ανασύσταση του Πολιτικού στα χρόνια της νεοφιλελεύθερης ηγεμονίας
Νίκος Σούζας - Τι είναι τα fanzines; Από την απρόσκοπτη προσωπική έκφραση στη συγκρότηση νέων μορφών κοινωνικότητας
Γιώργος Αργυρόπουλος - Κόλλα, Μολύβι, Ψαλίδι, Χαρτί!
Θανάσης Μουτσόπουλος - Η τέχνη στα χρόνια του ΠΑ.ΣΟ.Κ.: η άνοδος και η πτώση του φαινομένου του lifestyle
Γιάννης 'Γίγας' - Η κατάληψη του Φωτεινείου
Γιώργος Γεωργακόπουλος, Δημήτρης Γεωργακόπουλος - Η περίπτωση cheapart
Μαρία Παπανικολάου - 'Η τέχνη της διαμαρτυρίας'
Δημήτρης Βανέλλης, Γιάννης Κουκούλας - Η 'εναλλακτική' σκηνή των ελληνικών κόμικς από το 1980 μέχρι σήμερα fanzines, αυτοεκδόσεις και άλλα
Δ. Λ. Κόρος, Ν. Κ. Κουλούρης - Ούτε ποινικοί, ούτε πολιτικοί... η άρνηση και η κατάργηση της φυλακής
Αχιλλέας Καλαμάρας - Οπαδικό κίνημα και πολιτική
Θεόφιλος Τραμπούλης - Η φρενήρης Περσεφόνη
Νίκος Φ. Αλευράς - 'Αρχή σοφίας ονομάτων επίσκεψις'
Τσιριτσάντσουλες - Η νύχτα των παλιάτσων
Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2021-06-08 08:16:48