Ανέκδοτα ή απόκρυφη ιστορία
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-325-036-4
Άγρα, Αθήνα, 9/2021
3η έκδ. || Ανατύπωση
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Ελληνική, Αρχαία
€ 15.50 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 225 σελ.
Περιγραφή

`Εδώ θα καταγραφούν με κάθε λεπτομέρεια όλα όσα έτυχε να συμβούν σε κάθε σημείο της Ρωμαϊκής Επικράτειας. Ο λόγος είναι ότι ήταν αδύνατο να καταγραφούν οι πράξεις με τον πρέποντα τρόπο όσο οι αυτουργοί τους ήταν ακόμη στη ζωή, γιατί, αν με ανακάλυπταν, δεν θα μπορούσα να γλιτώσω από τον πιο οικτρό θάνατο και δεν μπορούσα να είμαι σίγουρος ούτε καν για την ασφάλεια των πιο στενών μου συγγενών.`

Η Απόκρυφη ιστορία του Προκόπιου [500 (;) - 565 μ.Χ.] είναι ένα παράξενο συμπλήρωμα των Ιστοριών και του Περί Κτισμάτων του ίδιου συγγραφέα. Η εξιστόρηση των τριών πολέμων -εναντίον των Περσών, των Βανδάλων και των Γότθων- είχε σχεδόν ολοκληρωθεί όταν ο συγγραφέας, φανερά αηδιασμένος, αποφάσισε να χαρίσει εκ του ασφαλούς σε κάποιες απομακρυσμένες μέλλουσες γενεές το κουτσομπολιό των παρασκηνίων που ήταν του συρμού ενόσω ο Ιουστινιανός και η Θεοδώρα έπαιζαν τους αυτοκρατορικούς τους ρόλους και ο Βελισάριος οδηγούσε τα ρωμαϊκά όπλα από θρίαμβο σε θρίαμβο. Κατά τη δική του ομολογία, σκοπός της συγγραφής του βιβλίου, που ο ίδιος προφανώς ονόμασε Ανέκδοτα, ήταν να πει απροκάλυπτα την πάσαν αλήθεια που δεν είχε κρίνει φρόνιμο να καταγράψει στα εφτά βιβλία των Ιστοριών· αυτά είχαν ήδη δημοσιευτεί και διαδοθεί από άκρη σ` άκρη της αυτοκρατορίας.
Ο συγγραφέας συγκεντρώνει όλες του τις δυνάμεις στην προσπάθεια να αποδείξει την πλήρη διαφθορά του Ιουστινιανού και της Θεοδώρας, την ασημαντότητα του Βελισαρίου και την αδιαντροπιά της Αντωνίνας.
Εκτός από την πολιτική διαφθορά και τα ερωτικά σκάνδαλα και τη γενική αδιαφορία για τη θρησκεία και την ηθική, ο αναγνώστης θα βρει στον Προκόπιο πολλά πράγματα, που θα του θυμίσουν τη σημερινή ζωή. Θα διαβάσει για κοινωνικές υπηρεσίες με γιατρούς και δασκάλους που πληρώνονται από το κράτος και για επιχορηγούμενες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις· για τέλεια οργανωμένες ταχυδρομικές υπηρεσίες· για κατασκοπεία και αντικατασκοπεία· για δασμούς και φόρους, για τελωνεία, για επιβαρύνσεις στις εισαγωγές και απαγορεύσεις εισαγωγών· για πλημμελή φωτισμό των δρόμων και ανεπαρκή ύδρευση· για μονοπώλια, σταθεροποίηση των τιμών, παράνομα μερίσματα, κίβδηλες πωλήσεις και μαύρη αγορά· για άνοδο του τιμαρίθμου και για υποτίμηση του νομίσματος· για μικρότερα καρβέλια και νοθευμένα αλεύρια· για αγορανομία· για το παράφορο πάθος των φιλάθλων και τις μανιώδεις και σκληρές διαμάχες ανάμεσα στους οπαδούς διαφορετικών ομάδων.
Η μετάφραση, πλήρης και χωρίς περικοπές, έγινε από το μεσαιωνικό ελληνικό πρωτότυπο των εκδόσεων The Loeb Classical Library, 1935. Μεταφράστηκε από την παραπάνω έκδοση και η εισαγωγή του H.B. Dewing. Για το παράρτημα (βιβλιογραφία, χάρτες και χρονολόγιο) χρησιμοποιήθηκε υλικό και από την έκδοση Loeb και από την έκδοση Penguin, 19813. Η έκδοση περιέχει και πίνακα προσώπων και πίνακα τοπονυμίων.


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

Εισαγωγή, του H. B. Dewing
ΑΝΕΚΔΟΤΑ ή ΑΠΟΚΡΥΦΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
ΠΡΟΛΟΓΟΣ: Ο σκοπός του βιβλίου
Βελισάριος και Αντωνίνα
Ιουστίνος, Ιουστινιανός και Θεοδώρα
Η κακή διακυβέρνηση του Ιουστινιανού
Τα εγκλήματα της Θεοδώρας
Καταστροφές από τον αυτοκράτορα-δαίμονα
Η καταστροφή διαφόρων κοινωνικών ομάδων
Ο καθείς και τα πάντα θυσιάζονται στην απληστία του αυτοκράτορα
ΕΠΙΛΟΓΟΣ: Η υπεροψία του αυτοκρατορικού ζεύγους
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
1. ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ G. A. WILLIAMSON ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ PENGUIN
2. ΠΑΡΑΘΕΜΑΤΑ
Α. Gibbon: Οι φατρίες του Ιπποδρόμου στην Κωνσταντινούπολη
Β. H. B. Dewing: Οι χριστιανικές αιρέσεις
Γ. O. Bassi: Το άγαλμα του Δομιτιανού
3. ΕΠΙΛΟΓΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑΣ
4. ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ
5. ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ
6. ΧΑΡΤΕΣ
Η Ανατολική Μεσόγειος
Το Βυζάντιο και τα περίχωρα
7. ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ
8. ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΟΠΩΝΥΜΙΩΝ

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2022-12-05 16:17:32