Αναγνωστικό αρχαίων ελληνικών μαθηματικών
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-8333-32-1
Αίθρα, Αθήνα, 3/2010
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Ελληνική, Αρχαία
€ 13.59 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 254 γρ., 158 σελ.
Περιγραφή

Το "Αναγνωστικό Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών" αποσκοπεί αφ` ενός μεν σε μια προσέγγιση της αρχαίας ελληνικής γλώσσας μέσα από τα αρχαιοελληνικά μαθηματικά έργα και αφετέρου σε μια πρώτη γνωριμία, μη ειδικών αναγνωστών, με εργασίες 18 έγκριτων μαθηματικών της Αρχαίας Ελλάδας. Το βιβλίο περιέχει 15 ομάδες κειμένων και ένα παράρτημα.

Κάθε ομάδα περιέχει κείμενα από ορισμούς, αξιώματα και προτάσεις (με απόδειξη ή χωρίς απόδειξη) από έργα Αρχαίων Ελλήνων Μαθηματικών. Περιέχονται κείμενα από τα επόμενα έργα:
- Ευκλείδου: "Στοιχεία"
- Ευκλείδου: "Δεδομένα"
- Σερήνου: "Περί κυλίνδρου τομής"
- Σερήνου: "Περί κώνου τομής"
- Υψικλέους: "Στοιχείων βιβλίον ιδ`"
- Πάππου: "Μαθηματική Συναγωγή"
- Θεοδοσίου: "Σφαιρικά"
- Ευδήμου: "Γεωμετρική Ιστορία"
- Απολλωνίου: "Κωνικά"
- Αρχιμήδους: "Περί σφαίρας και κυλίνδρου"
- Αρχιμήδους: "Κύκλου Μέτρησις"
- Διοφάντου: "Αριθμητικά"

Περιέχονται επίσης κείμενα από χαμένα έργα των μαθηματικών Ιπποκράτους του Χίου, Βρύσωνος, Θεαιτήτου, Μεναίχμου, Ζηνοδώρου, Ερυκίνου και Αντιφώντος. Περιέχονται τέλος κείμενα από σχόλια ανωνύμων σχολιαστών στα "στοιχεία" του Ευκλείδου και ειδικότερα στις προτάσεις που αναφέρονται στη χρυσή τομή.

Ο αντικειμενικός σκοπός του βιβλίου είναι η παρουσίαση του αρχαίου κειμένου και η απόδοση του στη νεοελληνική. Για το λόγο αυτό αποφύγαμε τους εκτενείς μαθηματικούς σχολιασμούς και επεξηγήσεις.

Το παράρτημα περιέχει 10 αρχαιοελληνικά ανέκδοτα (ευτραπελίας) τα οποία αναφέρονται στους ασχολούμενους με τα μαθηματικά (δασκάλους και μαθητές). [...]

(από το εισαγωγικό σημείωμα του Ευάγγελου Σπανδάγου)


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2021-03-17 18:28:49