Αναγνώσεις 2008
Τα ελληνικά έργα
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-322-340-5
Αιγόκερως, Αθήνα, 5/2008
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 12.72 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 12 εκ, 343 γρ, 266 σελ.
Περιγραφή

Η ανίχνευση των τάσεων στη σύγχρονη θεατρική γραφή και η παρουσίαση νέων συγγραφέων και κειμένων, αυτός είναι ο στόχος των Αναγνώσεων, του Θεατρικού Αναλογίου που στήνεται στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.
Οι Αναγνώσεις αυτοσυστήνονται ήδη από τον τίτλο τους: οργανώνονται με κέντρο βάρους την ανάγνωση του κειμένου, εστιάζουν δηλαδή το θεατρικό λόγο, τον οποίο και (επανα)προτείνουν ως πυρήνα της θεατρικής πράξης, χρησιμοποιώντας στο ελάχιστο τα στοιχεία μιας ολοκληρωμένης παρουσίασης. Αποτελούν, κατ` αυτόν τον τρόπο, έναν σκηνικό υπαινιγμό, μια αρχική εκδοχή - «υπόσχεση» παράστασης.
Τα έργα διαφέρουν ως προς τη θεατρική τους δομή και ανάπτυξη, το ύφος και τη γλώσσα γραφής, φέρουν διαφορετικές κοινωνικές καταβολές και αναφορές, αλλά έχουν κοινό θεματικό άξονα τη βία στις διάφορες μορφές και εκφράσεις της: βία ψυχολογική, ιδεολογική, σωματική ή λεκτική, βία παθητική που ασκούμε ενάντια στους Άλλους (αλλά και στον ίδιο μας τον εαυτό), στον ιδιωτικό και το δημόσιο χώρο, στις προσωπικές και τις κοινωνικές σχέσεις, στα συναισθήματα και τις συμπεριφορές...


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

ΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑΣ
Λίγα λόγια για τα έργα
Ερωφίλη Λέκκα: Η παγίδα
Άννα Μαρία Μαργαρίτη: Παρασκήνιο
Νάνσυ Σπετσιώτη: Balance
Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης: Λάσπη
Το πρόγραμμα των Αναγνώσεων