Αδόλφος Χίτλερ
Η άνοδος, η σφαγή, η κατάρρευση
Κυκλοφορεί
Ελευθεροτυπία, Αθήνα, 1/2008
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Βιβλίο, Χαρτόδετο
23 x 18 εκ, 429 γρ, 192 σελ.
Περιγραφή

Τα κείμενα του συλλογικού αυτού έργου συγκροτήθηκαν από τα περιεχόμενα τευχών του περιοδικού "Ε- Ιστορικά" της "Ελευθεροτυπίας".

Ο Χίτλερ προσωποποιεί το απόλυτο κακό μέσα στην Ιστορία. Την κτηνώδη βία, την ακόρεστη εδαφική εξάπλωση, το φυλετικό μίσος, τη δολοφονία των πολιτικών του αντιπάλων, τη φρικώδη εξόντωση αμάχων, την προγραφή ολόκληρων λαών σαν δήθεν "κατώτερων".

Σήμερα ολοένα και περισσότερο επιχειρείται να προβληθεί η "περίπτωση Χίτλερ" σαν ένα "δαιμονικό" -και κατά συνέπειαν εξωιστορικό- φαινόμενο. Σαν μια περίπτωση παράφρονος που μαγνήτισε τα πλήθη και τα οδήγησε στο μεγάλο πόλεμο και τη σφαγή. Σύμφωνα με αυτήν τη βολική ερμηνεία, του bad guy, αποσιωπούνται οι πραγματικές αιτίες και κοινωνικές δυνάμεις που ανέβασαν τον ηττημένο Αυστριακό δεκανέα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην κορυφή του γερμανικού έθνους, τον ανακήρυξαν απόλυτο φίρερ και στις πρώτες φάσεις του Β` Παγκοσμίου Πολέμου τον έφεραν στα πρόθυρα της παγκόσμιας κυριαρχίας.

Όμως αυτή η εντελώς "προσωποκεντρική" ιστορική ερμηνεία, που εστιάζει στον "ατάλαντο μπογιατζή", στο "παιδί αγνώστων προγόνων", σε "αιμομικτικές τάσεις", εκτός από αφελής και ανεπαρκής -για να ερμηνεύσει το φαινόμενο της ανόδου του ναζισμού και κοσμοϊστορικά γεγονότα όπως ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος- είναι και επικίνδυνη. Επικίνδυνη γιατί κλείνει τα μάτια στις πραγματικές αιτίες. Επικίνδυνη γιατί "κλείνει το μάτι" στον ιστορικό αναθεωρητισμό και εν τέλει αφήνει ανοιχτό το δρόμο για την επανάληψη του δράματος. Επικίνδυνη γιατί δεν αποκρούει την αντίληψη του "ζωτικού χώρου", της παγκόσμιας κυριαρχίας, της "συλλογικής ευθύνης", του "υπεράνθρωπου" και του "υπανθρώπου", του "προορισμένου" λαού και όλα τα συναφή.

Η συλλογή κειμένων από το "Ε- Ιστορικά", τα οποία περιέχει ο τόμος, αφίσταται αυτής της αντιιστορικής και μυστικιστικής προσέγγισης και προσπαθεί να εντάξει τον Χίτλερ μέσα στο πλαίσιο και τις συνθήκες της εποχής. Μιας εποχής που τον τροφοδοτεί πολιτικά αλλά διαμορφώνεται "διαδραστικά", όπως θέλει η σημερινή ορολογία, και από τον ίδιο, από τον εθνικοσοσιαλισμό, από το Γ΄ Ράιχ και εν τέλει από τον Αξονα. Διαμορφώνεται μέχρι το θάνατό του και την παταγώδη κατάρρευση, στις 9 Μαΐου 1945, του συστήματος που οικοδόμησε. Αλλά η διεθνής κατάσταση συνέχισε να επηρεάζεται από τη "σκιά" του Χίτλερ και στο μεταπολεμικό κόσμο με τη συγκρότηση των "Ηνωμένων -κατά του Αξονα- Εθνών" και την παγίωση του ψυχροπολεμικού status. [...]


Περιέχονται τα κείμενα:
- Γερμανία: οι ωδίνες του τοκετού μιας δημοκρατίας
- Αναθεώρηση με πόλεμο ή ειρήνη
- Από τις μπιραρίες στην πρωθυπουργία
- Οι τύχες της Ευρώπης σ` ένα νομικό κείμενο
- Η επιθανάτια αγωνία μιας δημοκρατίας
- Τα χρόνια της απόφασης
- Το δίλημμα της Βαϊμάρης
- Ιδεολογική διάβρωση 1933-1945
- Εξουσία και κοινωνία: η σκηνοθέτηση της έκστασης
- Το κράτος των SS
- Οι μικροί "Χίμλερ"
- Το Ολοκαύτωμα
- Αντισλαβισμός
- Η γενοκτονία των Τσιγγάνων
- Η γερμανική αντίσταση κατά του Χίτλερ
- Τα πολύγλωσσα SS
- Η ναζιστική Γερμανία και η Ελλάδα
- Οι ισχυροί άνδρες των SS στην Ελλάδα
- Οι σφαγές των γυναικόπαιδων
- Ρομά: Κατοχή και αντίσταση στην Ελλάδα
- Τα τάγματα ασφαλείας
- Ιστορικός αναθεωρητισμός και γεωπολιτικός επεκτατισμός

Add: - Upd: