Άγνωστες πτυχές του ελληνοϊταλικού πολέμου
Εξαντλημένο
ISBN: 978-960-9408-40-0
Περισκόπιο, Αθήνα, 2009
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 6.87 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
18 x 25 εκ., 348 γρ., 124 σελ.
Περιγραφή

Ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος αποτελεί ένα από τα κορυφαία γεγονότα της Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας. Η ορμητικότητα του Ελληνικού Στρατού, η αυθόρμητη παλλαϊκή υποστήριξη του πολεμικού αγώνα και οι ορεινοί όγκοι της Ηπείρου κατέστησαν εφικτή όχι μόνο την αποτελεσματική απόκρουση των ιταλικών στρατευμάτων αλλά και μια θεαματική αντεπίθεση των Ελλήνων μέσα στο αλβανικό έδαφος. Πέρα όμως από τις πολεμικές επιχειρήσεις υπάρχουν γεγονότα και συμβάντα τα οποία δεν έχουν αναλυθεί επαρκώς από την ελληνική ιστοριογραφία.
Ποιες ήταν οι επεκτατικές διαθέσεις του Μουσολίνι εναντίον των Βαλκανίων και με ποιο τρόπο αυτές εκδηλώθηκαν; Πως αντιμετώπισαν οι Ιταλοί τον πόλεμο εναντίον της Ελλάδας; Ποια ήταν η συμβολή της Ελληνικής Αεροπορίας στο έπος του 1940; Με ποια ψυχολογία και ποιο μαχητικό πνεύμα αντιμετώπισε ο Ιταλός στρατιώτης τον έλληνα στα βουνά της Αλβανίας; Ποια ήταν η συμβολή της Αλβανίας στο πλευρό των ιταλικών δυνάμεων; Σε τι αποσκοπούσαν οι προτάσεις συνθηκολόγησης που υπέβαλλε η Γερμανία στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 1940; Πόσο καλά ήταν προετοιμασμένη η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει στο πολεμικό πεδίο τον ισχυρό της αντίπαλο; Με ποιο στρατηγικό σχέδιο αντιμετώπισαν οι ελληνικές δυνάμεις την υπερδύναμη της εποχής Ιταλία; Τα παραπάνω ερωτήματα απαντώνται μέσα από τις σελίδες του συναρπαστικού αυτού βιβλίου.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

- Η επεκτατική πολιτική του Μπενίτο Μουσολίνι στα Βαλκάνια - Γιουγκοσλαβία, Αλβανία και Ελλάδα στο στόχαστρο της Ιταλίας
- Πως είδαν οι Ιταλοί τον πόλεμο με την Ελλάδα - Ενθουσιασμοί-εκπλήξεις-απογοητεύσεις
- Η ψυχολογία του Ιταλού στρατιώτη κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο
- Η συμμετοχή της Αλβανίας στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο - Ιστορικές μαρτυρίες-ανθελληνικές μεθοδεύσεις
- Προτάσεις για συνθηκολόγηση Ελλάδας-Ιταλίας (1940-1941)
- Ένδυση και εφόδια του Έλληνα στρατιώτη το 1940-1941
- Ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος - Κρίσεις επί των επιχειρήσεων
- Έλληνες ζωγράφοι του Αλβανικού Έπους - Η τέχνη στην υπηρεσία του πατριωτισμού
ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ:
Γ. ΘΕΟΤΟΚΗΣ
Γ. Χ. ΚΑΤΣΙΜΗΤΡΟΣ
Ν. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Χ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Λ. ΜΑΥΡΙΔΟΠΟΥΛΟΣ
Δ. ΚΑΝΤΕΡΕΣ
Ε. ΜΑΡΓΑΡΗ

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2023-09-01 13:12:14