Άγιος Γεώργιος
Ο ένδοξος μεγαλομάρτυς και τροπαιοφόρος: Βίος και παρακλητικός κανών
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-88223-3-7
Σαΐτης, Αθήνα, 12/2007
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 1.80 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
11 x 17 εκ., 69 γρ., 62 σελ.
Περιγραφή

Λίγο πριν ανακηρυχθεί Ρωμαίος αυτοκράτορας ο Διοκλητιανός (284-305 μ.Χ.) γεννήθηκε ο Γεώργιος (μάλλον το 280). Καταγόταν από πλούσια και ευγενή οικογένεια της Καππαδοκίας, που διέμενε στην Αρμενία. Από τον πατέρα του Γερόντιο, που ήταν συγκλητικός και στρατηλάτης, πήρε την αγάπη για τη στρατιωτική τέχνη -την οποία και ακολούθησε- ενώ από την ευσεβή μητέρα του Πολυχρoνία παιδαγωγήθηκε `από βρέφους` να πιστεύει ακράδαντα στο Θεό και να ασκεί την αρετή, έχοντας ως πρότυπο τον Κύριο, τους αγίους και τους μάρτυρες.
Όταν έφτασε στην κατάλληλη ηλικία, ο Γεώργιος κατατάχθηκε στο ρωμαϊκό στρατό. Το ήθος, η ευγένεια και η καλοσύνη του τον έκαναν αμέσως αγαπητό μεταξύ των αξιωματικών και των στρατιωτών. Και όχι μόνον.
Όταν το έτος 297 οι Ρωμαίοι επιτέθηκαν εναντίον του Ναρσή, βασιλιά της Περσίας, ο Γεώργιος διακρίθηκε ιδιαίτερα για τον ηρωισμό και την τόλμη του, με αποτέλεσμα να τιμηθεί με το αξίωμα του τριβούνου. Οι νίκες τις οποίες σημείωσε στο στρατιωτικό πεδίο εντυπωσίασαν τον αυτοκράτορα Διοκλητιανό, που όρισε το Γεώργιο διοικητή, με τον τίτλο του κόμητα, στο τάγμα της αυτοκρατορικής φρουράς, σε ηλικία μόλις 18 ετών!
Στο μεταξύ, με τη χάρη του Θεού, που εισάκουσε τις προσευχές του Γεωργίου και της μητέρας του Πολυχρονίας, ο Γερόντιος που ήταν ακόμα ειδωλολάτρης, ασπάζεται τη χριστιανική πίστη, βαπτίζεται και φεύγει σύντομα από τον παρόντα κόσμο. Γιός και μητέρα συνεχίζουν την κατά Χριστόν ζωή. Ασκούνται στην προσευχή και τη φιλανθρωπία. Μοιράζουν μέρος από τα πλούτη τους στους `ελαχίστους αδελφούς` του Χριστού, αδιακρίτως αν ήταν χριστιανοί ή ειδωλολάτρες.
Το έτος 302 ο καίσαρας Γαλέριος επιτέθηκε και πάλι εναντίον των Περσών. Ο Γεώργιος αναδεικνύεται εκ νέου ο πιο γενναίος και πολύτιμος αξιωματικός, χωρίς όμως να πάψει να είναι ταπεινός και πιστός χριστιανός.
Το ίδιο έτος ο Δοκλητιανός με διάταγμά του κήρυξε φοβερό διωγμό κατά των χριστιανών.
Η εντολή του ήταν ξεκάθαρη: `Όσοι χριστιανοί αρνούνται και αθετούν την πίστη τους στο Χριστό να απολαμβάνουν βασιλικές δωρεές και τιμές. Όσοι δεν πείθονται, να το πληρώνουν με τη ζωή τους.

Βίος και Πολιτεία
Ο Γεώργιος ενώπιον του αυτοκράτορα
Τα φρικτά μαρτύρια του Γεωργίου
Νέες υποσχέσεις και αυτοκαταστροφή των ειδώλων
Το ένδοξο τέλος του
Η εικονογράφηση του αγίου
Η λαογραφία για τον άγιο Γεώργιο
Ο ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΝΩΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΓΙΟΝ

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2017-05-16 11:41:49