Toxique
Τοξίκ
Toxique (τίτλος πρωτοτύπου)
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-6723-14-8
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Γαλλικά
€ 14.93 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
13 x 21 εκ., 160 γρ., 92 σελ.
Περιγραφή

Πρόκειται για το ημερολόγιο που κράτησε η Φρανσουάζ Σαγκάν, καταγράφοντας τη θεραπεία αποτοξίνωσής της σε ειδική κλινική, καθώς προηγουμένως είχε εθιστεί σε ένα υποκατάστατο της μορφίνης που της είχε χορηγηθεί ως παυσίπονο κατά την τρίμηνη νοσηλεία της, μετά το σοβαρό αυτοκινητικό ατύχημα που είχε το καλοκαίρι του 1957. Ήταν 22 χρονών και είχαν περάσει μόνο τρία χρόνια από την έκδοση του μυθιστορήματός της "Καλημέρα θλίψη" που την καθιέρωσε και την έκανε ευρύτερα γνωστή.

Σελίδα τη σελίδα, η Σαγκάν περιγράφει την οδύνη και την αγωνία της. Παρακολουθεί τις αντιδράσεις της κατά τη θεραπεία αποτοξίνωσης και μοιράζεται με έναν υποθετικό αναγνώστη τις σκέψεις της για τα αναγνώσματά της, κυρίως όμως για τον απέραντο φόβο του θανάτου, του κενού και της μοναξιάς που την κατέχουν.

Το "Τοξίκ" της Σαγκάν ξεχωρίζει και για τα θαυμάσια σχέδια του Bernard Buffet που βρίσκονται σε πλήρη αντίστιξη με την ατμόσφαιρα του κειμένου: οι αδρές κατάμαυρες γραμμές της σινικής μελάνης εικονογραφούν την κάθε σελίδα, αλλά κάποιες φορές γίνονται λέξεις και φράσεις που υπεισέρχονται στον τυπωμένο λόγο της Σαγκάν. Η εικονογράφηση εδώ δεν προσθέτει απλώς στην αφήγηση, συγχωνεύεται μαζί της.


Η Athens Voice προτείνει: Toxique, Δημήτρης Μαστρογιαννίτης


1957. Από την τσαλακωμένη, μετά τη σύγκρουση, Άστον Μάρτιν ανασύρεται βαριά τραυματισμένο ένα κορίτσι, γνωστό ήδη σε όλο τον κόσμο από τα δεκαοχτώ του για το βιβλίο «Καλημέρα θλίψη», η Φρανσουάζ Σαγκάν. Ήταν μόλις 22 χρονών. Σώθηκε, αλλά δεν ανασύρθηκε αλώβητη. Για τους αφόρητους πόνους της, καθηλωμένη στο κρεβάτι, θα χρειαστεί να πάρει Πάλφιουμ 875 – υποκατάστατο της μορφίνης. Εθισμός. Υποχρεώνεται να κλειστεί σε μια κλινική αποτοξίνωσης. Στη διάρκεια νοσηλείας γράφει ημερολόγιο: «Ξέρω τι μου απομένει να κάνω· να ξεμυαλιστώ μαζί μου, θα με φροντίσω, θα μαυρίσω, θα ξαναχτίσω τους μυς μου έναν έναν, θα με ντύσω, θα προφυλάξω τα νεύρα μου με κάθε τρόπο, θα μου κάνω δώρα, θα μου ρίχνω στον καθρέφτη βλέμματα λάγνα. Θα μ’ αγαπήσω. Είναι βέβαιο πως, το 1958, ένας περαστικός θα σταματήσει αυτό το αργό γλίστρημα προς τη σχιζοφρένεια. Και είναι βέβαιο πως αυτός θα είναι ο ?». Καιρό μετά θα το εκδώσει με τίτλο “Toxique”, με τον Μπερνάρ Μπιφέ να σκιτσάρει τις σκέψεις της, παρεμβαίνοντας ακόμη και στο κείμενο – το πιο αυτοαναφορικό κείμενό της, που στις γραμμές του θα βρουν (;) παρηγοριά όσοι φιλήθηκαν με την εξάρτηση.

Υ.Γ. Οι εκδόσεις «Συνάψεις, σειρά επιστημονικών εκδόσεων» κυκλοφορούν από την Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Κοινός Τόπος ψυχιατρικής, νευροεπιστημών & επιστημών του ανθρώπου».


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2021-03-17 18:28:45