O Σταθάτειος δραματικός διαγωνισμός της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων
Εξαντλημένο
ISBN: 978-960-8376-41-0
Ergo, Αθήνα, 2008
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 19.91 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 214 σελ.
Περιγραφή

Από τις εκδόσεις "Ergo" κυκλοφορήθηκε το έκτο παράρτημα της "Παραβάσεως", του επιστημονικού δελτίου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, όπου περιλαμβάνεται μελέτη σχετική με τον "Σταθάτειο Δραματικό Διαγωνισμό της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων".

Τη μελέτη αυτή συνέγραψε η αν. καθηγήτρια κ. Κυριακή Πετράκου (συνεχίζοντας σχετικές έρευνές της που είχαν οδηγήσει στην έκδοση του βιβλίου της "Oι Θεατρικοί Διαγωνισμοί 1870-1925"), από κοινού με τον ιστορικό του Θεάτρου μας κ. Διονύση Μουσμούτη.

Όπως τονίζουν στον πρόλογό τους, το Αρχείο του Σταθάτειου Δραματικού Διαγωνισμού το εντόπισαν στο Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου. Έτσι, βασιζόμενοι στο πρωτογενές υλικό, εξιστορούν τα σχετικά με τη θέσπιση του Διαγωνισμού από την Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, ύστερα από πρόταση του αθλοθέτη Αντώνιου Σταθάτου, το 1930, δημοσιεύουν τον κατάλογο των 90 έργων που υποβλήθηκαν τότε, καθώς και τα επιμέρους σχόλια των κριτών Μιλτιάδη Λιδωρίκη, Τίμου Μωραϊτίνη και Γρηγόριου Ξενόπουλου, παραθέτουν και εξετάζουν την τελική έκθεση της Κριτικής Επιτροπής, αναφέρουν τα σχετικά με τη βράβευση των Άγγελου Σημηριώτη, Δημήτρη Ιωαννόπουλου, Θεόδωρου Συναδινού, και με τις αντιδράσεις κάποιων που δεν βραβεύθηκαν.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η έρευνα που έκαναν οι δύο συγγραφείς σχετικά με την τύχη των βραβευθέντων και μη έργων: κάποια από αυτά εκδόθηκαν και κάποια παραστάθηκαν από σκηνής, όπως το "Ενώ το πλοίο ταξιδεύει" της Γαλάτειας Καζαντζάκη, το οποίο παρότι κρίθηκε επαινετικά από τον Ξενόπουλο ("Σ` όλο το έργο δεν βρήκα ούτε τόσο δα που να μη μου αρέσει, ούτε μια λίγη φράση σχεδόν που να θέλη άλλαγμα ή σβύσιμο"), δεν βραβεύθηκε τελικά. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι στη μελέτη τους οι συγγραφείς προτάσσουν μία σύντομη αλλά συνθετική ιστορία και αποτίμηση των Δραματικών Διαγωνισμών που διοργανώθηκαν από διάφορους φορείς (το Πανεπιστήμιο Αθηνών, τον Εν Κωνσταντινουπόλει Ελληνικό Σύλλογο, το Ωδείο Αθηνών, τον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσό), από τα μέσα του 19ου αιώνα έως τις αρχές του 20ού.


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2023-11-22 16:16:23