Mr g Το πείραγμα του Θεού
Mr g : A Novel about the Creation (τίτλος πρωτοτύπου)
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-6640-83-4
Τραυλός, Αθήνα, 4/2013
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Αγγλικά
€ 17.50 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Σκληρόδετο
14 x 21 εκ., 506 γρ., 316 σελ.
Περιγραφή

Τελικά ο Θεός παίζει ή δεν παίζει ζάρια με τον Κόσμο;

Μήπως ήταν πολύ νέος και άπειρος όταν, στον ενθουσιασμό του σκάρωσε τον χρόνο, τον χώρο, τις διαστάσεις, και τους στοιχειώδεις φυσικούς νόμους του;

Είχε επιλογές κατά τη δημιουργία, ή δεν είχε;

Για ποιο λόγο ασχολήθηκε μόνο με την αναδυόμενη πολυπλοκότητα στο αγαπημένο του Σύμπαν- και άφησε τα υπόλοιπα σύμπαντα στην τύχη τους;

Άραγε, προίκισε τη δημιουργία Του με αιτιότητα τελολογικού χαρακτήρα, ή απλώς άρχισε να φτιάχνει ό,τι να`ναι, χωρίς σκοπό; Θέλει τα πλάσματά Του να έχουυν αυτογνωσία και ελευθερία δράσης;

Του αρέσει να τον αμφισβητούν, να αυτο-οργανώνονται και να δημιουργούν, ή δεν Του αρέσει;

Θέλει να φανερωθεί στο δημιουργήματά Του ή δεν θέλει;

Μπορεί να διώξει τον πόνο και τη λύπη από την επικράτειά Του ή δεν μπορεί;

Είναι δυνατόν να ανέχεται από τον σκοτινό ομότιμό Του επιπλήξεις περί ηθικής, και περί ανάρμοστης συμπεριφοράς;

Ο Άλαν Λάιτμαν έγραψε μια εύθυμη νουβέλα γεμάτη όμορφη φυσική, δημιουργική επιστήμη και προκλητική ηθική φιλοσοφία.

Το νέο βιβλίο του, που δεσπόζει σαν αστέρι στο νυχτερινό ουρανό, με τη μεθυστική λάμψη των έργων του Καλβίνο, του Ρούσντι και του Σαραμάγκο, αρχίζει κάπως έτσι: "Δεν είχα καλά-καλά ξυπνήσει από τον υπνάκο μου, όταν μου καρφώθηκε η τρελή ιδέα να δημιουργήσω το σύμπαν".


ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ:
"Μολονότι προέκυψε μάλλον από μόνη της, ανυπομονούσα να μάθω πώς είχε εμφανιστεί η συνείδηση στο σύμπαν μου. Τι εκπληκτικό και αναπάντεχο φαινόμενο! Φτιάχνεις ένα άψυχο υλικό, το αφήνεις να πάρει τον δρόμο του, να συγκρουστεί και να τρανταχτεί με άλλα άψυχα υλικά, να αλλάξει και να εξελιχθεί από τυχαία γεγονότα, και ξαφνικά αυτό σηκώνεται στα πίσω πόδια του και λέει, "Εδώ είμαι. Ποιος είσαι;"

...Αποφάσισα να κάνω ένα πείραμα. Μου άρεσαν τα πειράματα. Αν και χρειάστηκαν δισεκατομμύρια πλανητικά έτη για να αναδυθεί η συνείδηση στο σύμπαν, εγώ μπορούσα να ολοκληρώσω τη διαδικασία σε λίγες μόνο στιγμές..."

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
Ο Άλαν Λάιτμαν σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας (CalTech), από το οποίο έλαβε, το 1974, το διδακτορικό του δίπλωμα στη φυσική. Το 1989 εξελέγη επίτιμο μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας Φυσικής και της Αμερικανικής Ένωσης για την προώθηση της Επιστήμης. Δίδαξε θεωρητική φυσική και τέχνη του γραπτού λόγου στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και στο Χάρβαρντ, ενώ διακρίθηκε ως ο πρώτος καθηγητής που δίδαξε, στο ίδιο Ίδρυμα, ανθρωπιστικές σπουδές και θεωρητική φυσική.

Σήμερα, ζει στη Μασαχουσέτη και διδάσκει στο ΜΙΤ.

Στην ελληνική γλώσσα κυκλοφορούν τα εξής βιβλία του: «Τα όνειρα του Αϊνστάιν», «Η ώρα των άστρων» (από τις εκδόσεις Κάτοπτρο), και «Η διάγνωση» (από τις εκδόσεις Πατάκη).


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2023-02-14 10:11:49