52ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
4-13. 11. 2011
52st Thessaloniki International Film Festival
4-13. 11. 2011
Κυκλοφορεί
1η έκδ.
Γλώσσα: Αγγλικά || Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Ελληνική, Νέα
€ 10.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
20 x 29 εκ., 958 γρ., 304 σελ.
Περιγραφή

Σήμερα, η ανάγκη να προσανατολιστούμε και να εστιάσουμε στο ουσιώδες, σ` αυτό που χάνεται πίσω απ` τους κραυγαλέους τίτλους ειδήσεων, γίνεται ζωτική. Στον καταιγισμό των πληροφοριών που αχρηστεύει τη διαδικασία της αφομοίωσης, ο άνθρωπος αναζητά πυξίδες. Μόνο που αντί για το βορρά ή το νότο, στρέφει το βλέμμα προς έναν ευρύ ορίζοντα ηθικών αξιών, ελπίδας, ανθρωπιάς, σκέψης, ζωής.

Αυτόν ακριβώς τον ορίζοντα δείχνουν οι ταινίες που φιλοξενεί φέτος το 52ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Κοινωνικά αιχμηρές, πολιτικές, ανθρωποκεντρικές, αντανακλούν τη σύγχρονη πραγματικότητα και την ίδια στιγμή μας επιτρέπουν να ξεφύγουμε απ` αυτήν, να ταξιδέψουμε, έστω νοερά, στο χώρο της μυθοπλασίας, στο χώρο του μύθου. Άπειρα τα κινηματογραφικά στιγμιότυπα που προτείνει το Φεστιβάλ και τα οποία υπογράφουν δημιουργοί απ` όλο τον κόσμο. Ανάμεσα τους και τα τιμώμενα πρόσωπα, στα οποία η διοργάνωση πραγματοποιεί τα αφιερώματα της, όπως ο ανερχόμενος και καθηλωτικός Πάολο Σορεντίνο απ` την Ιταλία, η Αμερικανίδα δημιουργός και συνεργάτιδα του Τζιμ Τζάρμους, Σάρα Ντράιβερ, ο διεισδυτικός Δανός μυθοπλάστης Όλε Κρίστιαν Μάντσεν, ο προκλητικός κινηματογραφιστής από την Αυστρία Ούλριχ Ζάιντλ, και ο Ερντέν Κιράλ, μαθητής του Γκιουνέι, απ` τους σημαντικότερους Τούρκους σκηνοθέτες. Όλοι τους τιμούν τον ανεξάρτητο κινηματογράφο κι εμείς με τη σειρά μας τιμάμε το έργο τους, το οποίο μεταφέρει την ανθρώπινη εμπειρία με ειλικρίνεια, θεματική τόλμη και συνέπεια στο είδος, κάνοντας την από κτήμα του ενός, κτήμα όλων.

Ξεχωριστή θέση στο φετινό πρόγραμμα έχει και το αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Γιάνναρη, έναν τολμηρό σκηνοθέτη, ο οποίος φέρνει το θεατή αντιμέτωπο με ζητήματα ταυτότητας, μετανάστευσης, φύλου και φυλής. Στο Φεστιβάλ, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τα πρώτα βήματα του κινηματογραφιστή, εκείνα που διαμόρφωσαν το στίγμα του, πριν ακόμη γίνει γνωστός στην Ελλάδα. Εκτός από το αφιέρωμα στο Γιάνναρη, το ελληνικό σινεμά, το οποίο, κόντρα στους δύσκολους καιρούς, βρίσκεται σε μια νέα ανοδική τροχιά, δίνει το παρών στο Φεστιβάλ, τόσο μέσα από το κυρίως πρόγραμμα, όσο και με την ενεργή συμμετοχή των Ελλήνων δημιουργών στις αναπτυξιακές δράσεις της Αγοράς.

Πυρήνας του Φεστιβάλ παραμένει το νέο αίμα του παγκόσμιου σινεμά. Οι πρωτοεμφανιζόμενοι σκηνοθέτες, οι οποίοι, φέροντας στις αποσκευές τους ορμή και καθαρό βλέμμα, μας εκπλήσσουν με την ικανότητα τους να φιλτράρουν την ουσία, απογυμνώνοντας την απ` τα ασήμαντα περιτυλίγματα της.

Το Φεστιβάλ γίνεται γιορτή τη στιγμή που όλες αυτές οι εκπλήξεις αγγίζουν το θεατή. Τη στιγμή που τα συναισθήματα που γεννά η θέαση μιας ταινίας, φεύγουν απ` την αίθουσα, διαχέονται, δημιουργούν νέα συναισθήματα.

Δημήτρης Εϊπίδης, Διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Ο επίσημος κατάλογος ταινιών του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει το σύνολο του προγράμματος της διοργάνωσης. Πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνει σε ελληνικά και αγγλικά:

- Όλες τις ταινίες όλων των τμημάτων του Φεστιβάλ με συνόψεις, ζενερίκ, σύντομη βιογραφία και φιλμογραφία σκηνοθετών.
- Πληροφορίες για τις εκθέσεις και τις παράλληλες εκδηλώσεις.
- Πλούσιο φωτογραφικό υλικό από όλες τις ταινίες.

Περιέχονται τα κείμενα:

- Επιτελείο Φεστιβάλ
- Χαιρετισμοί
- Κριτικές Επιτροπές

Διεθνές Διαγωνιστικό

Ανοιχτοί Ορίζοντες

Κυρίως πρόγραμμα
Ειδικές προβολές
Αφιέρωμα στον Ούλριχ Ζάιντλ

Ελληνικές Ταινίες 2011
Κυρίως πρόγραμμα
Spotlight
Αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Γιάνναρη

Βραβευμένες Ταινίες Μικρού Μήκους
Βραβευμένες ελληνικές ταινίες μικρού μήκους Φεστιβάλ Δράμας 2011
Βραβευμένες ελληνικές ψηφιακές ταινίες μικρού μήκους Φεστιβάλ Δράμας
Βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους Διεθνούς Φεστιβάλ Δράμας

Ματιές στα Βαλκάνια
Κυρίως πρόγραμμα
Ταινίες μικρού μήκους
Ειδική προβολή
Αφιέρωμα στον Ερντέν Κιράλ

Πειραματικό Φόρουμ

Αφιερώματα
Όλε Κρίστιαν Μάντσεν
Σάρα Ντράιβερ
Πάολο Σορεντίνο

Νεανική Οθόνη

Παράλληλες Εκδηλώσεις
Agora/Market (Film Market, Crossroads, Works in Progress), Εκθέσεις/Exhibitions, Workshops

Ευρετήρια
Ευχαριστίες


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2021-03-17 18:28:34